Kültürel coğrafya açısından Ağrı ilinde yerleşme adlarının analizi
Analysis of settlement names in Ağrı in terms of cultural geography
  1. Tez No: 770676
  2. Yazar: NAFİYE SÖYLEMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPEREN KAYSERİLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, Ağrı İlçeleri, Ağrı İli Köy Adları, Köy Adları, Toponimi, Agri, Agri Districts, Agri Province Village Names, Village Names, toponymy
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Ağrı ili Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Murat Van Bölümü'nde yer almaktadır. Yaklaşık bin yıldır Türk-İslam medeniyetinin etkisi altında bulunan saha günümüzde Türkiye'nin doğusunda yer almakta olup serhat ili olma özelliği ile varlığını devam ettirmektedir. Tarihi İpekyolu güzergâhı üzerinde yer alan Ağrı ili tarih boyunca birçok medeniyetin etkisi altına girmiş, hepsinden etkiler barındırarak zengin ve köklü bir kültüre sahip olmuştur. Kültürel coğrafya açısından Ağrı ilinde yerleşme adlarının analizi adlı bu çalışma; başta dil bilimin alt dallarından biri olan toponimi araştırmalarına konu olduğu gibi etnografya, tarih, tarihi coğrafya ve kültürel coğrafyanın da çalışma alanlarına girmektedir. Çalışma, Ağrı ilindeki köylerin eski ve yeni adları bir arada ele alınmış olup insan mekân etkileşiminin yer adları üzerindeki etkisi analiz edilmeye çalışılmıştır. Ağrı ili ve köylerinin yer adları ile ilgili olarak yapılan bu çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden olan içerik analizi tekniği kulanılmıştır. Elde edilen basılı ve elektronik kaynaklar analiz edilmiş, ardından köylerin hem coğrafi hem de beşeri ve ekonomik özelliklerinin değerlendirilmesi yapılmıştır. Bu bağlamda, Ağrı Merkez, Diyadin, Doğubayazıt, Eleşkirt, Hamur, Patnos, Taşlıçay ve Tutak ilçelerindeki 562 köy yerleşmesinin yer adlarının doğal coğrafi özelliklerinin yanı sıra tarihi, beşeri ve ekonomik özelliklerinden dolayı isimlendirmelerinin yapıldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The province of Ağrı is located in the Upper Murat Van Section of the Eastern Anatolia Region. The area, which has been under the influence of Turkish-Islamic civilization for about a thousand years, is located in the east of Turkey today and continues to exist as a border province. The province of Ağrı, located on the historical Silk Road route, has been under the influence of many civilizations throughout history and has a rich and deep-rooted culture with influences from all of them. This study named analysis of settlement names in Ağrı province in terms of cultural geography; In addition to being the subject of toponymy research, which is one of the sub-branches of linguistics, it also enters the fields of study of ethnography, history, historical geography and cultural geography. In the study, the old and new names of the villages in Ağrı were discussed together and the effect of human space interaction on place names was tried to be analyzed. Content analysis technique, which is one of the qualitative research methods, was used in this study on the place names of Ağrı province and its villages. The obtained printed and electronic resources were analyzed, and then the geographical, human and economic characteristics of the villages were evaluated. n this context, it has been determined that the place names of 562 village settlements in Ağrı Merkez, Diyadin, Doğubayazıt, Eleşkirt, Hamur, Patnos, Taşlıçay and Tutak districts were named due to their historical, human and economic characteristics as well as their natural geographical features.