Eritrosit zarı Ca+2 ATPaz enziminin kinetik özellikleri ve enzim aktivitesine peroksitlerin etkisi
Kinetic properties of eryhrochyte membrone Ca+23 ATPase and effect of peroxide on the enzyme activity
  1. Tez No: 77071
  2. Yazar: FATİH MEHMET KIZAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEYHAN TÜKEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Eritrositler, Zar Enzimleri, Ca+2 ATPaz, Peroksitler, Kalmodulin, Erythrocytes, Membrane Enzyme, Ca A ATPase Peroxides, Calmodulin
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Ca4" ATPaz enzimi hücre zarında bulunan Ca''' iyonlarının hücre içi ve hücre dışı derişimlerinin fizyolojik sınırlar içerisinde sabit tutulmasından sorumlu olan bir enzimdir. Bu çalışmada farklı deneysel koşullarda, eritrosit zarında Cai/ AtPaz aktivitesi ölçülmüş, enzim aktivitesinde enzimin aktivatörü olarak bilinen kalmodulinin etkileri incelenerek enzimin bazı önemli kinetik parametreleri (Vmax,Km,EA) tayin edilmiştir. Ayrıca oksidan ajanlar olan t-butil hidroperoksit ve hidrojen peroksidin de enzim aktivitesine etkileri ayrı ayrı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Ca' ATPase is a membrane enzyme which is responsible in trasportation of Ca,:" ions from the inside to the outside of a cell. In this study, Ca42 ATPase activity of erythrocyte membranes were measured at different experimental conditions. Some kinetic parameters ^7:.hy.,Km, EA)on the enzyme activity were determined. Effect of t-butylhydroperoxide and hdyrogen peroxide on the enzyme activity were also studied.