Risâletün fî Kırâeti Hafsın 'an 'Âsımın Radiyellâhu Te'âlâ 'anhuma min Tarîki'ş-Şâtibîyye li-İbrahim el-'Adevî (İnceleme ve tahkik)
Risâletün fî Kırâeti Hafsın 'an 'Âsımın Radiyellâhu Te'âlâ 'anhuma min Tarîki'ş-Şâtibîyye li-İbrahim el-'Adevî (Critical edition and analytical interpretation)
  1. Tez No: 770782
  2. Yazar: MUHAMMED DERVİŞALİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TURAN ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Din, Linguistics, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hafs 'an 'Âsım, İmâm Şâtıbî, İbrahim el-'Adevî, Usûl ve Ferş, Kırâât, Rivâyet, Tarîk, Hafs an Asım, Imam Shatibi, Ibrahim al-Adevi, Usul and Fersh, Qiraat, Narration, Tarik
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 279
Özet
Bu araştırmada, İbrahim el-'Adevî es-Sâlihî (ö. 1099/1688) adlı âlimin“Risâletün fî Kırâeti Hafsın 'an 'Âsımın Radiyellâhu Te'âlâ 'anhuma min Tarîki'ş-Şâtibîyye li-İbrahim el-'Adevî”isimli risâlesi incelenmektedir. Bu risâle, hicrî 11. yüzyılda Şâm'da kaleme alınmış, daha önce üzerinde çalışılmamış ve tahkik yapılmamıştır. Tezimizde, eserin tahkikine ve aslına uygun olarak açıklanmasına çalışılmış, İslâmi kültür hayatına ve Kur'ân literatürüne katkı yapmak istenmiştir. Araştırmamız üç bölüme ayrılmıştır: Birinci Bölüm: Burada müellifin hayatı ve ilmi kişiliği incelenmiş ve eserleri tanıtılmıştır. Ayrıca risâlenin başlığında adı geçen İmâm Hafs b. Süleymân ve İmâm Şâtıbi'nin Hayatı ve ilmi kişiliği hakkında bilgi verilmiştir. İkinci Bölüm: Bu bölümde“Risâletün fî Kırâeti Hafsın 'an 'Âsımın Radiyellâhu Teâlâ 'anhuma min Tarîki'ş-Şâtibîyye li-İbrahim el-'Adevî”isimli risalenin özellikleri ve eserin müellife nispeti, eserin Ebu'l-Mevâhib El-Hanbelî'nin eseriyle alakası ve ondan farkları, eserde müellifin takip ettiği yöntem hakkında bilgi verilmiş; yazma eserin nüshaları tek tek tanıtılmıştır. Üçüncü Bölüm: Bu bölümde, tahkikli metin yer almıştır. Müellif nüshası da dahil olmak üzere toplam dört nüsha ile yaptığımız bu çalışmada, müellif nüshası esas alınmakla birlikte yer yer diğer nüshâlar tercîh edilmiştir. Böylece en doğru metin ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, the treatise named“Risaletün fî Kıraeti Hafsın 'an 'Asımın Radiyellahu Teâlâ 'anhuma min Tariki'ş-Şatibîyye li-İbrahim el-'Adevi”by the scholar Ibrahim al-Adevi es-Salihi (d. 1099/1688) is examined. This treatise was written in Damascus in the 11th century, and it has not been studied and verified before. In our thesis, it has been tried to explain the work in accordance with its verification and originality, and it is aimed to contribute to the Islamic cultural life and the Qur'an literature. Our research is divided into three parts: First Chapter: Here, the life and scientific personality of the author are examined and his works are introduced. In addition, Information were given about the life and scientific personality of Imam Hafs b. Süleymân and Imam Shatibi. Second Part: In this section, the characteristics of the treatise named“Risaletün fî Kıraeti Hafsın 'an 'Asımın Radiyellahu Teâlâ 'anhuma min Tariki'ş-Şatibîyye”, the relevance of the work to the author, the relationship of the work to Ebu'l-Mevahib el-Hanbeli's work and its information is given about the differences, the method followed by the author in the work and The copies of the manuscript were introduced one by one. Third Section: In this section, the examined text is included. In this study, which we have done with a total of four copies, including the author's copy, the author's copy is taken as the basis, but other copies are preferred. Thus, the most accurate text was tried to be revealed and exposed.