İslam hukukunda sigaranın hükmü ve Ahmed Âdanavî'nin 'Risâletun fî Şürbi'd-Duhân' adlı risalesi
The rule of smoking in Islamic law and Ahmed Âdanavi's Treatise Entitled 'Risâletun fî Şürbi'd-Duhan'
  1. Tez No: 821188
  2. Yazar: AHMET TUTULMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET EMİN YURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İslam, Hukuk, Sigara, Tütün, Ahmed Âdanavî, Islam, Law, Cigarette, Tobacco, Ahmed Âdanavî
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Çalışmamız, İslam hukuku çerçevesinde sigaranın hükmü üzerine yapılan tartışmaları ve bu bağlamda Ahmed Âdanavî'nin“Risâletun fî Şürbi'd-Duhân”adlı risalesini konu edinmektedir. Çalışmamız bir giriş, iki bölüm, sonuç ve ekler kısmından meydana gelmektedir. Giriş kısmında çalışmanın konusu, önemi, amacı, yöntemi ve kaynakları hakkında genel bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde sigara ve tütün mamullerinin sağlığa etkileri, anayasa, kanun ve diğer mevzuatlarda sigaraya yönelik alınan tedbirler, anayasal hükümler, kanun metinleri ve yönetmelikler ele alınmıştır. Ayrıca İslam hukukunda sigara ve tütün üzerine yapılmış lisansüstü tez ve makale gibi akademik çalışmalar, Osmanlı döneminde sigara ve tütün üzerine yazılmış risaleler ile diğer İslam ülkelerinde yapılmış olan çalışmalar incelenmiştir. İkinci bölümde İslam hukukunda sigaranın hükmü üzerine yapılan tartışmalar incelenmiştir. Bu bağlamda sigaranın mübah/helal olduğunu savunanların, mekruh olduğunu ileri sürenlerin ve haram olduğunu söyleyenlerin görüşleri ele alınıp incelenmiştir. Ayrıca Ahmed Âdanavî'nin“Risâletun fî Şürbi'd-Duhân”adlı risalesi tercüme edilip değişik yönlerden analiz edilmiştir. Sonuç kısmında ise İslam hukukuna göre sigara ve tütün mamullerinin kullanımı hakkında ortaya konulan görüş ve düşüncelerin hülasası verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Our study deals with the debates on the ruling of cigarettes within the framework of Islamic law, and in this context, with Ahmed Âdanavi's work called“Risâletun fî Şürbi'd-Duhân”. Our study consists of an introduction, two chapters, conclusion and appendices. In the introduction, general information about the subject, importance, purpose, method and sources of the study is given. In the first part, the effects of cigarettes and tobacco products on health, measures taken against smoking in the constitution, laws and other legislation, constitutional provisions, texts of laws and regulations are discussed. In addition, academic studies such as postgraduate theses and articles on cigarettes and tobacco in Islamic law, related researches on cigarettes and tobacco in the Ottoman period and studies in other Islamic countries are examined. In the second part, discussions on the provision of cigarettes in Islamic law are examined. In this context, the views of those who argue that cigarettes are permissible/halal, those who claim that it is makruh, and those who say that it is haram are discussed and examined. In addition, Ahmed Âdanavi's“Risâletun fî Şürbi'd-Duhan”is translated and analyzed from different aspects. In the conclusion part, a summary of the opinions and thoughts on the use of cigarettes and tobacco products according to Islamic law is given.