Three essays on income distribution and the global financial crisis
Gelir dağılımı ve global finansal kriz üzerine üç deneme
- Tez No: 428335
- Danışmanlar: PROF. DR. ENSAR YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Global finansal kriz, bireysel gelir dağılımı, fonksiyonel gelir dağılımı, Global financial crisis, personal income distribution, functional income distribution
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Olası sebep ve sonuçları iktisadın farklı kollarına ait pek çok çalışma tarafından işlenen global finansal kriz kapsamında, en çok araştırılan ve tartışılan faktörlerden biri gelir dağılımıdır. Gelir dağılımı ifadesi, ulusal gelirin bireyler arasındaki paylaşımını ifade eden bireysel gelir dağılımı ve ulusal gelirin iki ana üretim faktörü olan emek ve sermaye arasındaki bölüşümünü ifade eden fonksiyonel gelir dağılımı olmak üzere iki farklı ölçüm düzeyini kapsamaktadır. 2008-2009 global finansal krizi tarafından, dış ticaret açığında artışla sonuçlanan ihracat gelirleri ve yabancı sermaye akımlarındaki sert düşüş kanallarıyla ağır bir şekilde etkilenen Türkiye'de, krizin bireysel ve fonksiyonel gelir dağılımı üzerindeki etkilerine dair özenli bir çalışma gereksinimi doğmuştur. Dağılımsal sorunlara dair geniş bir çerçeve çizmeyi amaçlayan bu tez, ana konuları gelir dağılımı olan üç makaleden oluşmaktadır. İlk makale, eşitsizlik ve gelir dağılımının finansal krizlerin sebebi ve sonucu olarak rolünü, 2008'de yaşanan global finansal kriz üzerine yoğunlaşarak, geniş bir literatür taraması ile incelemektedir. İkinci makale, global finansal kriz esnasında Türkiye'de gelir ve kazanç dağılımını etkileyen faktorleri, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından derlenen mikro araştırma verilerini kullanarak araştırmaktadır. Üçüncü makale, global finansal krizin Türkiye'de fonksiyonel gelir dağılımı üzerindeki etkilerini, Türkiye İstatistik Kurumu'nun temin ettiği mikro ve ulusal düzey veriler ile emek payına dair farklı ölçekleri hesaplamak yoluyla karşılaştırmalı olarak analiz etmektedir. Global finansal krizin Türkiye için dağılımsal sebep ve sonuçlarına dair kapsamlı bir araştırma sunmayı amaçlayan bu tez, Theil-t indeksini statik ayrışma analizine tabi tutan ve fonksiyonel gelir dağılımını mikro araştırma verisiyle analiz eden Türkiye ekonomisine dair ilk çalışmadır.
Özet (Çeviri)
Although the possible causes and consequences of the global financial crisis have been reviewed by a great number of studies from different strands of economics, one the most discussed and debated issues is that of income distribution which comprises two measures: personal income distribution which refers to the distribution of national income among individuals or households and the functional income distribution which examines how the national income is shared by the two main factors of production, namely labor and capital. Turkey was hit severely both in terms of export sector revenues and foreign capital inflows due to the financial crisis of 2008-2009, resulting in an increasing current account deficit. Therefore, the personal and functional income distribution consequences of the crisis need careful examination. Aiming to formulate a broad frame of distributional issues, this dissertation consists of three essays where the main focus is income distribution. The first essay illustrates the role of income distribution and inequality as both a cause and a consequence of the financial crises, with a special focus on the subprime crisis and its transformation to a global financial crisis in 2008 by conducting an extensive literature review. The second essay examines the mechanism responsible for the behavior of the income and earning inequality in Turkey during the global financial crisis by using micro survey data compiled by TURKSTAT. The third essay investigates the effects of the global financial crisis on the functional income distribution in Turkey by conducting a comparative analysis of various labor share measures using both aggregate and micro data sources provided by TURKSTAT. Aiming to provide a comprehensive examination of the distributional causes and consequences of the global financial crisis for Turkey, this study is the first attempt to employ the static decomposition analysis of Theil-t index and to examine the functional income distribution by using Turkish micro survey data.