Enerji ekonomisi sağlayan taze ve atık hava buharlaştırmalı iklimlendirme sistemleri
An Air conditioning system with evaporative cooling of both fresh and exhaust air providing energy economy
- Tez No: 77085
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Buharlaştırmalı Soğutma, İklimlendirme, Isı Geri Kazanımı, Evaporative Cooling, Air Conditioning, Heat Recovery II
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ ENERJİ EKONOMİSİ SAĞLAYAN TAZE VE ATIK HAVA BUHARLAŞTIRMALI İKLİMLENDİRME SİSTEMİ MEHMET AKİF TOPCUOGLU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman Jüri Prof.Dr. Tuncay YILMAZ Yıl: 1998, Sayfa: 65 Prof.Dr. Tuncay YILMAZ Prof.Dr. Beşir ŞAHİN Yrd.Doç.Dr. Orhan BÜYÜKALACA Konvansiyonel soğutma sistemlerinde kullanılan akışkanlara son yıllarda getirilen sınırlamalar buharlaştırmalı soğutmanın önemini artırmıştır. Bu nedenle buharlaştırmalı soğutmanın kullanılımı hızla yayılmaktadır. Bu çalışma, buharlaştırmalı soğutmayla birlikte ısı geri kazanımı sağlayan bir iklimlendirme sisteminin tasarımını ve tasarım sırasında belirlenen tüm elemanların montajı yapılarak sistemin kurulmasını içermektedir. Sistem, Çukurova Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü Laboratuvarı'nda bulunan bir mahalin iklimlendirme odası olarak olası en yüksek ısı kazancını karşılamak amacıyla kurulmuştur. Sistem bire bir temiz hava ile çalıştığı düşünülerek tasarlanmıştır. Kanallarda sızdırmazlık sağlandıktan sonra yapılan ön ölçümlerde gerek iklimlendirme odasına alınan gerekse buradan dışarıya atılan hava debisinin önceden belirlenen değerlerle uyum içerisinde olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Msc THESIS AN AIR CONDITIONING SYSTEM WITH EVAPORATIVE COOLING OF BOTH FRESH AND EXHAUST AIR PROVIDING ENERGY ECONOMY MEHMET AKİF TOPCUOGLU DEPARTMENT OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor Jury ProfDr.Tuncay YILMAZ Year: 1998, Pages: 65 ProfDr.Tuncay YILMAZ Prof.Dr. Beşir ŞAHİN Asst.Prof.Dr. Orhan BÜYÜKALACA Due to some restrictions to the conventional air conditioning systems the importance of evaporative cooling has been increased in last years So the use of evaporative cooling is growing very fast. This study includes the designing of an air conditioning system providing evaporative cooling using heat recovery. This system has been set up to compensate the maximum heat gain of a room in the Mechanical Engineering Department Laboratory of Çukurova University. This system uses only fresh air. It was found that in the checking tests preventing of air leakage both the volume rate of exhaust air and fresh air are close to the design values.