Okul psikolojik danışman adaylarında mutluluk korkusu ve psikolojik iyi oluşun, evliliğe yönelik tutumu ile ilişkisinin incelenmesi
- Tez No: 770953
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Mutluluk Korkusu, Psikolojik Ġyi OluĢ, Evliliğe Yönelik Tutum, Psikolojik DanıĢman Adayları, Fear of Happiness, Psychological Well-Being, Marriage Attitude
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: European University of Lefke
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu araĢtırmada psikolojik danıĢmanlık ve rehberlik bölümü öğrencilerinin mutluluk korkusu, psikolojik iyi oluĢ düzeyleri ve evliliğe yönelik tutumları incelenmiĢtir. AraĢtırma, Lefke Avrupa Üniversitesi‟nde öğrenim gören psikolojik danıĢmanlık ve rehberlik bölümü öğrencileri ile gerçekleĢtirilmiĢtir. AraĢtırmada genel tarama modeli kullanılmıĢ olup verilerin toplanmasında ise tarama modellerinden sıklıkla kullanılan tekniklerden birisi olan anket tekniği kullanılmıĢtır. AraĢtırma verileri“Mutluluk Korkusu Ölçeği”,“Psikolojik Ġyi OluĢ Ölçeği”ve“Evlilik Tutumu Ölçeği”kullanılarak toplanmıĢtır. AraĢtırma sonucunda öğrencilerin mutluluk korkusunun düĢük ve orta düzey arasında, psikolojik iyi oluĢ düzeylerinin yüksek ve evliliğe yönelik tutum düzeylerinin yüksek-olumlu olduğu ortaya çıkmıĢtır. Evliliğe yönelik tutum alt boyutlarından gelecekteki evlilik ile ilgili duygular ve evlilik kavramı ile ilgili genel durumlara yönelik tutumların yüksek-olumlu olduğu ortaya çıkmıĢtır. AraĢtırmada ayrıca mutluluk korkusu, psikolojik iyi oluĢ ve evlilik tutumu cinsiyet, yaĢ, sınıf, ailenin gelir düzeyi, barınma yeri, yaĢamın büyük çoğunluğunun geçtiği yer, aile birlikteliği, anne ve babanın eğitim durumu, duygusal iliĢki yaĢayıp yaĢamama, akademik baĢarı, ebeveyn tutumu (aĢırı koruyucu, ilgisiz, otoriter, demokratik) değiĢkenlerine göre analiz edilmiĢtir. Yapılan analiz sonucunda öğrencilerinin evliliğe yönelik tutumu ile mutluluk korkusu arasında anlamlı bir iliĢki olmadığı ortaya çıkmıĢtır. Öğrencilerin psikolojik iyi oluĢ düzeyleri artarken, mutluluk korkusunun azaldığı görülmüĢtür. Bununla birlikte öğrencilerin psikolojik iyi oluĢ düzeyi artarken, evliliğe yönelik tutumlarının da olumlu Ģekilde arttığı gözlenmiĢtir
Özet (Çeviri)
In this study, the fear of happiness, psychological well-being levels and attitudes towards marriage in the students of the department of psychological counseling and guidance were examined. The research was conducted with the students of the department of psychological counseling and guidance studying at Lefke European University. The general screening model was used in the research, and the survey technique, which is one of the techniques frequently used among screening models, was used in the collection of data. The research data were collected using“Fear of Happiness Scale”,“Psychological Well-Being Scale”and“Marriage Attitude Scale.”As a result of the research, it was revealed that students' fear of happiness was low and moderate, psychological well-being levels were high, and levels of attitude towards marriage were high and positive. Emotions about future marriage and attitudes towards general situations about the concept of marriage, which are sub-dimensions of attitude towards marriage, were found to be high-positive. In the study, fear of happiness, psychological well-being and marriage attitude are related to gender, age, class, family income level, place of residence, place where most of life passes, family unity, education status of parents, emotional relationship or not, academic success, parental attitude (overprotective, indifferent, authoritarian, democratic) variables. As a result of the analysis, it was determined that there was no significant relationship between the attitude of the students towards marriage and the fear of happiness. It was found that the increase in the psychological well-being levels of students caused the fear of happiness to decrease. However, it was revealed that the increase in the level of psychological well-being of students positively affected their feelings about their future marriage, and it also led to a positive increase in their attitudes towards general situations related to marriage.