Fibromiyalji sendromunda D vitamini düzeylerinin otonom sinir sistemi fonksiyonu ile ilişkisinin araştırılması
Investigation of the relationship of vitamin D levels and autonomic nervous system function in fibromyalgia syndrome
- Tez No: 770991
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF YAKŞİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Fibromiyalji, otonomik disfonksiyon, sempatik deri yanıtı, vitamin D, Autonomic dysfunction, Fibromyalgia, sympathetic skin response, vitamin D
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmada, fibromiyalji sendromunda (FMS) otonomik disfonksiyon mevcut olup olmadığının belirlenmesi amacıyla sempatik deri yanıtının (SDY) incelenmesi planlandı. Elde edilen verilerin D vitamini düzeyleri ile karşılaştırılarak; FMS otonom sinir sistemi işlev bozukluğu ile vitamin D düzeyleri arasındaki ilişkinin anlaşılabilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem Eylül 2021 - Eylül 2022 tarihleri arasında Bolu Abant İzzet Baysal Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne yaygın ağrı nedeniyle başvuran ve American Collegue of Rheumatology (ACR) 2010 tanı kriterleri esas alınarak tanı konulmuş 41 kadın hasta ve 38 sağlıklı kontrol çalışmaya dahil edildi. Hastaların tanıları ACR 2016 tanı kriterlerine göre doğrulandı. Klinik inceleme sonrasında tüm hastalar elektronöromiyografi (ENMG) laboratuvarında SDY açısından değerlendirildi. Tüm katılımcıların SDY ölçümü yapılıp, amplitüd ve latans değerleri kaydedildi. Tüm katılımcıların vitamin D düzeyleri kaydedildi. Tüm hastalar ağrı (vizüel analog skalası, VAS), depresyon (Beck depresyon ölçeği, BDÖ) ve fonksiyonel kapasite (fibromiyalji etki anketi (FEA) ve SF-36) açısından değerlendirildi. Bulgular Çalışmaya dahil edilen bireylerin yaş ortalaması 41,37±6,86, D vitamini değerleri 18,32±8,07 olarak saptandı. Hastaların yaş, D vitamini değerlerinde iki grup arası değerlendirmeler homojen olarak saptandı. Yapılan karşılaştırmalarda 4 ekstremite de latans değerleri FMS hastalarında sağlıklı bireylere göre istatistiksel olarak anlamlı oranda yüksek bulunmuştur. Amplitüd yanıtlarında ise sadece sol alt ekstremitede kontrol grubunda FMS grubuna göre anlamlı yüksek saptanmıştır. FMS hastalarında SDY ile D vitamini düzeyleri, VAS, BDÖ, FEA ve SF-36 skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı herhangi bir korelasyon tespit edilmedi (p>0.05). Sonuç Bu çalışmanın sonuçları FMS'de sempatik sinir sisteminde otonom disfonksiyonu gösteren bir değişiklik olduğunu desteklemektedir. Bununla birlikte D vitamini düzeyleri ve SDY arasında ilişki saptanmamıştır. İleride daha büyük hasta popülasyonları ile daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Background In this study, it was planned to examine the sympathetic skin response (SSR) in order to determine whether there is autonomic dysfunction in fibromyalgia syndrome (FMS). By comparing the obtained data with vitamin D levels; It is aimed to better understand the relationship between autonomic nervous system dysfunction and vitamin D levels in FMS syndrome. Material and Methods Between September 2021 and September 2022, 41 female patients who applied to Bolu Abant İzzet Baysal Physical Medicine and Rehabilitation Training and Research Hospital due to widespread pain and were diagnosed based on the American Collegue of Rheumatology (ACR) 2010 diagnostic criteria and 38 healthy controls were included in the study. The diagnoses of the patients were confirmed according to the ACR 2016 diagnostic criteria. After the clinical examination, all patients were evaluated for SSR in the electroneuromyography (ENMG) laboratory. The upper and lower extremities of all participants were recorded, SSR was studied, and amplitude and latency values were recorded. Vitamin D levels of all participants were recorded. All patients were also evaluated with Visual Analog Scale (VAS), Beck Depression Inventory (BDI), and Fibromyalgia Impact Questionnaire (FIA), and Short Form-36 (SF-36). Results The mean age of the individuals included in the study was 41.37±6.86 and vitamin D values were 18.32±8.07. In comparisons, latency values in all 4 extremities were found to be statistically higher in FMS patients than in healthy individuals. On the other hand, amplitude responses were found to be significantly higher only in the left lower extremity in the control group than in the FMS group. No statistically significant correlation was found between SSR and vitamin D levels, VAS, BDI, FIQ and SF-36 scores in fibromyalgia patients (p>0.05). Conclusions The results of this study support that there is a change in the sympathetic nervous system of patients with FMS, indicating autonomic dysfunction. However, no relationship was found between vitamin D levels and SSR. Further more extensive studies with larger patient populations are now needed.