Su kültüründe amonyum beslemesi üzerine glutamik asitin etkisi
Effect of glutamic acid on ammonium feed in hydrophonic system
  1. Tez No: 771014
  2. Yazar: BÜŞRA ORUÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZHAN UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: NO3-:NH4+ oranı, Glutamik asit, Hidroponik Sistem, Marul, NO3-:NH4+ ratio, Glutamic acid, Hydroponic, Lettuce
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
SU KÜLTÜRÜNDE AMONYUM BESLEMESİ ÜZERİNE GLUTAMİK ASİTİN ETKİSİ Büşra ORUÇ Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Kasım, 2022 Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Oğuzhan UZUN ÖZET Bu çalışmada durgun su kültüründe farklı NO3-:NH4⁺ (% 100:0, 75:25 ve 50:50) besin oranlarında yetiştirilen marul bitkisine yapraktan ve besin solüsyonuna glutamik asit uygulamalarının amonyum alımı, bitki verim ve kalite parametrelerine etkisi araştırılmıştır. Yapraktan dört farklı L-Glutamik Asit (GA) dozu (0, 100, 250 ve 500 mg L-1) ve besin solüsyonuna ise dört farklı L-Glutamik Asit doz (0, 1, 10 ve 100 mg L-1) uygulaması yapılmıştır. Deneme tesadüf parseller deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kontrollü koşullar altındaki serada yürütülmüştür. Besin solüsyona GA uygulaması denemesinde en yüksek bitki yaş ağırlığı, bitki kuru ağırlığı ve kök yaş ağırlığı 100:0 NO3-:NH4⁺ oranına ait besin solüsyonuna 100 mg L-1 GA uygulamasından elde edilirken belirlenirken, yapraktan GA uygulamalarında ise 100:0 NO3-:NH₄⁺ oranına ait besin solüsyonunda yetiştirilen bitkilere yapraktan 250 mg L-1 GA uygulamasından elde edilmiştir. Klorofil miktarı ve kök protein oranı hariç incelenen bütün parametrelerde 100:0 NO3-:NH₄⁺ oranına sahip besin solüsyonunun diğer besin solüsyonlarına göre artışa neden olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak durgun su kültüründe yetiştirilen marul bitkisi için en yüksek verim 100:0 NO3-:NH₄⁺ oranındaki besin solüsyonundan elde edilmiş, yapraktan 250 mg L-1 GA ve besin solüsyonuna 100 mg L-1 GA uygulamalarının bitkinin verimini artırdığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
EFFECT OF GLUTAMIC ACID ON AMMONIUM FEED IN HYDROPHONIC SYSTEM Büşra ORUÇ Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences Master Thesis, November, 2022 Supervisor: Dr. Oğuzhan UZUN ABSTRACT In this study, the effects of foliar and into the nutrient solution glutamic acid applications on ammonium uptake, plant yield and quality parameters of lettuce plant grown at different NO3-:NH4⁺ (100:0, 75:25 and 50:50) nutrient ratios in hydroponic were investigated. Four doses of L-Glutamic Acid (GA) (0, 100, 250 and 500 mg L-1) were applied from the leaf and four doses of L-Glutamic Acid (0, 1, 10 and 100 mg L-1) were applied to the nutrient solution. The experiment was carried out in a greenhouse under controlled conditions with 3 replications according to the randomized plot design. In the experiment of GA application to the nutrient solution, the highest plant fresh weight, plant dry weight and root fresh weight were determined when 100 mg L-1 GA was applied to the nutrient solution of 100:0 NO3-:NH4⁺ ratio, while in foliar GA applications it was obtained from the application of 250 mg L-1 GA from the leaves to the plants grown in the nutrient solution of the 100:0 NO3-:NH4⁺ ratio. It was determined that the nutrient solution with 100:0 NO3-:NH4⁺ ratio caused an increase compared to other nutrient solutions in all parameters except chlorophyll amount and root protein ratio. As a result, the highest yield for the lettuce plant grown in hydroponic was obtained from the nutrient solution at the ratio of 100:0 NO3-:NH4⁺. It was determined that the applications of 250 mg L-1 GA from the leaf and 100 mg L-1 GA into the nutrient solution increased yield of the plant.