Investigating the relationship between foreign direct investment, political stability and economic growth: Panel data approach
- Tez No: 771068
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLDAĞ BAŞAK CEYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: DYY, Ekonomik büyüme, Panel veri, FDI, economic growth, Panel data
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Doğrudan yabancı yatırımlar (DYY) bir ülkenin ekonomik performansını iyileştirmeyi amaçlamaktadır. Gelişmekte olan ülkelerin DYY'lerden faydalandığı ve ekonomik büyümeye yol açtığı bilinmektedir. DYY girişlerini çekmek için alıcı ülkenin ekonomik, siyasi ve sosyal ikliminin elverişli olması gerekir. Ancak, Brezilya, Çin, Hindistan ve Türkiye gibi DYY çeken ve kritik bir siyasi iklime sahip gelişmekte olan ülkeler için bu faktörün DYY girişleri üzerindeki etkisi bilinmemektedir. Bu ülkelerin her birinin siyasi istikrarı ve oynaklığı, bu veri seçiminin arkasındaki temel belirleyicilerden biridir. Bu araştırmanın amacı, DYY girişleri, siyasi istikrar ve ekonomik performans arasındaki ilişkiyi incelemektir. Veri toplama ve analizi için panel veri tasarımına sahip nicel bir metodoloji kullanılmıştır. Veriler özellikle Dünya Bankası'nın kalkınma göstergeleri veri tabanından alınmıştır. Elde edilecek değişkenler arasından, bağımlı değişken olarak net doğrudan yabancı yatırım (DYY) girişleri ile sırasıyla GSYİH, ihracat ve ithalat hacimleri, enflasyon, GFCF ve siyasi istikrar, şiddetin yokluğu ile belirlenecek olan pazar büyüklüğü, ticari açıklık, ekonomik istikrar, yurtiçi yatırımlar ve siyasi istikrar gibi açıklayıcı değişkenler birbirleriyle ilişkili olarak araştırılacaktır. Bu çalışmanın bulgularına göre, siyasi istikrar göstergesinin incelenen ülkelere yönelik DYY girişleri üzerinde anlamlı bir etkisi bulunmamaktadır. Bununla birlikte, incelenen ülkelerin GSYH'si DYY girişlerinin en güçlü belirleyicisi olmuştur.
Özet (Çeviri)
Foreign direct investments (FDI) are meant to improve the economic performance of a country. It is known that Developing countries have benefited from FDIs, leading to economic growth. The recipient country's economic, political, and social climates must be favorable to attract FDI inflows. However, for top emerging countries attracting FDI such as Brazil, China, India and Türkiye with a critical political climate, the influence of this factor on FDI inflows remains unknown. The political stability and volatility of each of these countries was one of the key determinants behind this data selection. The aim of this research will be to investigate the relationship of FDI inflows, political stability and economic performance. A quantitative methodology with a panel data design was used to guide data collection and analysis. Specifically, data was pulled from the World Bank's development indicator database. Among the variables to be retrieved are net foreign direct investment (FDI) inflows, which will be the dependent variable, and explanatory variables such as market size, trade openness, economic stability, Domestic investments and political stability, which will be determined by the proxies GDP, export and import volumes, inflation, GFCF and political stability and absence of violence, respectively, which will be investigated in relation to each other. According to the findings of this study, indicator of political stability has no significant impact on FDI inflows into the countries under study. However, GDP of the countries studied is the strongest predictor of FDI inflows.