The economic and institutional determinants of foreign direct investment for the SAARC countries
Saarc ülkeleri için doğrudan yabancı yatırımların iktisadi ve kurumsal belirleyicileri
  1. Tez No: 923501
  2. Yazar: MOHAMMAD MANSOOR LODIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYÇA SARIALİOĞLU HAYALİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: DYY, GABİÖ, Ekonomik Belirleyiciler, Kurumsal Belirleyiciler, FDI, SAARC, Economic Determinants, Institutional Determinants
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
ÖZET Bu çalışma, Güney Asya Bölgesel İş Birliği Örgütü (GABİÖ) ülkelerinde Doğrudan Yabancı Yatırımı (DYY) etkileyen temel ekonomik ve kurumsal faktörleri ayrıntılı bir şekilde analiz etmektedir. Afganistan, Bangladeş, Bhutan, Hindistan, Maldivler, Nepal, Pakistan ve Sri Lanka gibi ülkeleri kapsayan GABİÖ ülkeleri, yabancı yatırımı ekonomik büyümeyi hızlandırmak, kalkınmayı teşvik etmek ve bölgesel bağları güçlendirmek için kullanmayı hedeflediğinden, DYY'nin itici güçlerini anlamak özellikle önemlidir. Araştırma, DYY'yi çekmesi veya caydırması öngörülen piyasa büyüklüğü, altyapı kalitesi, makroekonomik istikrar, beşeri sermaye, ticaret açıklığı, işgücü verimliliği ve doğal kaynak zenginliği gibi kapsamlı bir ekonomik faktörler setini incelemektedir. Bu ekonomik değişkenler topluca iş ortamını şekillendirir ve yatırımcı güvenini önemli ölçüde etkileyebilir, DYY girişlerinin hacmini ve sürdürülebilirliğini belirleyebilir. Ekonomik koşulların yanı sıra, bu çalışma GABİÖ ülkelerinin yabancı yatırım açısından çekiciliğini etkileyen kurumsal faktörleri de incelemektedir. Hukukun üstünlüğü, yolsuzlukla mücadele ve siyasi istikrar, yatırımcı güvenini artırabilecek veya zayıflatabilecek kurumsal ortamın temel unsurlarıdır. Güçlü kurumlar yalnızca işlerin daha sorunsuz yürütülmesini desteklemekle kalmaz, aynı zamanda siyasi veya düzenleyici belirsizliklerle ilişkili algılanan riskleri de azaltır. Bu kurumsal boyutları araştırarak, çalışma GABİÖ bölgesindeki DYY eğilimlerini şekillendirmede hem ekonomik hem de yönetişim faktörlerine dengeli bir bakış sağlamayı amaçlamaktadır. Çalışma, her ekonomik ve kurumsal faktörün DYY girişleri üzerindeki göreceli etkisini değerlendirmek için 2004 ile 2018 yıllarını kapsayan veri kullanarak nicel analiz yapmaktadır. Değişkenler arasındaki ilişkiyi analiz etmek ve tahmin etmek için Driscoll-Kraay Standart Hataları yöntemine sahip Panel Veri Sabit Etki Tahmin Yöntemi kullanılmıştır. Bulgular, istikrarlı, şeffaf ve rekabetçi bir yatırım ortamı yaratmak için hem ekonomik göstergelerin hem de kurumsal çerçevelerin güçlendirilmesine yönelik çift odaklı bir yaklaşımın kritik önemini vurgulamaktadır. Sonuçlar, altyapı, beşeri sermaye, piyasa büyüklüğü, ticaret açıklığı gibi iyileştirmelerin yatırımcıları çekebileceğini, ancak siyasi istikrarsızlık gibi kurumsal zayıflıkların devam etmesi durumunda bu çabaların daha az etkili olduğunu göstermektedir. Ayrıca, çalışma yolsuzlukla mücadele ve makroekonomik istikrarın bahsi geçen ülkelerde DYY girişlerini etkilemediği sonucuna varmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study provides an in-depth analysis of the key economic and institutional determinants that influence Foreign Direct Investment (FDI) in the South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) countries. Understanding the drivers of FDI is especially relevant for SAARC nations, which include Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, India, Maldives, Nepal, Pakistan, and Sri Lanka, as these countries seek to leverage foreign investment to accelerate economic growth, promote development, and strengthen regional ties. The research examines a comprehensive set of economic factors that are hypothesized to attract or deter FDI, including market size, infrastructure quality, macroeconomic stability, human capital, trade openness, labor productivity, and natural resource endowments. These economic variables collectively shape the business environment and can significantly impact investor confidence, influencing both the volume and sustainability of FDI inflows. In addition to economic conditions, this study also explores institutional determinants that affect the attractiveness of SAARC countries for foreign investment. The rule of law, control of corruption, and political stability are essential aspects of the institutional environment that can enhance or undermine investor trust. Strong institutions not only support smoother business operations but also reduce the perceived risks associated with political or regulatory unpredictability. By investigating these institutional dimensions, the research seeks to provide a balanced view of both economic and governance factors in shaping FDI trends across the SAARC region. The study employs quantitative analysis to assess the relative impact of each economic and institutional factor on FDI inflows, utilizing data spanning from 2004 to 2018 and encompassing all SAARC countries. Panel data Fiхеd Еffеcts Еstimаtiоn with Driscоll-Krаау Stаndаrd Еrrоrs mеthоd is used fоr аnаlуzing аnd еstimаting thе relationship between variables. The findings underscore the critical importance of a dual focus on strengthening both economic indicators and institutional frameworks to create a stable, transparent, and competitive investment environment. The results suggest that while improvements in infrastructure, human capital, market size, trade openness can attract investors, these efforts are less effective if institutional weaknesses persist, such as political instability. Also, the study concludes that control of corruption and macroeconomic stability is not affecting the inflows of FDI in the mentioned category countries.