İşletmelerde kalite maliyetlerinin ölçülmesi için kantitatif bir yaklaşım
A Quantative approach to assesment of quality costs in manufacturing firms
- Tez No: 77107
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FUNDA YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kalite Maliyetleri, Kalite Maliyetlerinin Ölçümü, Örnekleme Yöntemi, Kontrol Kartları, Quality Costs, Assessement of Quality Costs, Quality Inspection, Control Charts II
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ İŞLETMELERDE kalite maliyetlerinin ÖLÇÜLMESİ İÇİN KANTİTATİF BİR YAKLAŞIM SEYİT ALI GÜL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Yrd. Doç. Funda YILDIRIM Yıl:: 1998, Sayfa:83 Jüri : Yrd. Doç. Dr. Funda YELDHOM : Prof Dr. Alaettin SABANCI : Yrd. Doç. Dr. Rızvan EROL İşletme cirolarının %6-7'sini tutan kalite maliyetleri bir çok işletmede ölçülmemektedir. Bunun nedeni, kalite maliyetlerinin ölçülmesi için uygulanabilir bir modelin olmamasından kaynaklanmaktadır. Bu araştırmada, kalite maliyetleri sınıflandırılarak maliyet merkezleri belirlenmiştir. Bu maliyet merkezlerinde hangi kalite maliyetlerinin oluşacağı belirlenmiş ve bunlar değişkenlerle ifade edilmiştir. %100 muayenenin ve örnekleme muayenesinin yapıldığı durumlarda kalite maliyetlerinin hesaplanması için modeller oluşturulmuştur. Ayrıca süreç sırasında oluşacak kalite maliyetleri ölçümü kontrol diyagramları kullanılarak yapılmıştır. Oluşturulan model bir işletmede uygulanmıştır. Değişkenlerin az olması nedeni ile kullanımı kolay olan model doğru sonuçlar vermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS A QUANTATTVE APPROACH TO ASSESSMENT OF QUALITY COSTS IN MANUFACTURING FIRMS SEYITALIGUL DEPARTMENT OF INDUSTRIAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCD2NCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Yrd. Doç. Funda YILDIRIM Year: 1998, Pages:83 Jury : Yrd. Doç.Dr. Funda YILDIRIM : Prof Dr. Alaettin SABANCI : Yrd. Doç.Dr. Rızvan EROL Quality costs which form 6-7 % of revenues in most manufacturing firms are not tracked in many companies. This is due to lack of a convenient applicable model in assessement of quality costs. In this study, the cost centers have been determined by classfying quality costs. The types of quality costs that will be accumulated in these cost centers have been determined and expressed by equations. Models have been developed for the assessement of quality costs for both 100% inspection and fractional inspection. On the other hand, the quality costs which occur during the process have been estimated by using control charts. The developed model has been applied to a textile company. Since the number of variables in the model are very few, the model is simple to use and yields accurate results.