Adana kentsel alanda ailelerin yemeklik yağ tüketimi ve yağın harcama esnekliğinin tahmini
- Tez No: 77108
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FARUK EMEKSİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Gıda Tüketimi, Yemeklik Yağlar, Harcama Esneklikleri, Kentsel Hanehalkı, Adana
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ ADANA İLİ KENTSEL ALANDA AİLELERİN YEMEKLİK YAĞ TÜKETİMİ VE YAĞIN HARCAMA ESNEKLİĞİNİN TAHMİNİ ALI ADNAN GÖKÇEK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIM EKONOMİSİ ANABİLİM DALI Danışman Doç. Dr. Faruk EMEKSİZ Yıl: 1998 Sayfa: Jüri Doç. Dr. Faruk EMEKSİZ Doç. Dr. Necat ÖREN Yrd.Doç. Dr. Enver ORHAN Bu çalışma, Adana kentsel alanda ailelerin yağ tüketimi ile gelirin tüketim üzerine olan etkisi belirlenmek amacıyla yapılmıştır. Aynı zamanda, tüketim üzerine etkisi olduğu düşünülen tüketici özellikleri ile tüketicilerin satın alımına ve tüketimlerine etkisi olan zevk, tercih, alışkanlıkları da incelenmiştir. Bu amaçla 213 aile ile anket yapılmıştır. Araştırma alanında, 1997 yılında, aileler aylık ortalama gelirlerinin %1,96'sını oluşturan 1.425.865 TL'sini yemeklik yağ tüketimine ayırmaktadırlar. Bu miktarın %33,59'u sıvı yağ, %28,21'i margarin, %24,49'u zeytinyağı ve %13,71'i tereyağ için harcanmıştır, Araştırma sonucunda hesaplanan gelir-harcama esneklikleri sıvı yağ için 0,60; margarin için 0,67; tereyağ için 1,78 ve zeytinyağı için 1,60 şeklindedir. Araştırma alanında İncelenen yağların tümü İçin hesaplanan gelir-harcama esnekliği ise 0,90 olarak bulunmuştur. Buna göre tüketicilerin aylık gelirlerinde meydana gelecek % l'lik bir artış aylık yağ harcamalarında %0,90 oranında artışa neden olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Msc THESIS EDIBLE OIL CONSUMPTION OF URBAN HOUSEHOLDS AND ESTIMATES OF EXPENDITURE ELASTICITES IN THE ADANA PROVINCE ALİ ADNAN GÖKÇEK DEPARTMENT OF AGRICULTURAL ECONOMICS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Doç.Dr. Faruk EMEKSİZ Yıl: 1998 Sayfa: Jury Doç.Dr. Faruk EMEKSİZ Doç.Dr. Necat ÖREN Yrd.Doç.Dr. Enver ORHAN This study was carried out in order to determine household's oil consumption and impact of their income on oil consumption in urban area of Adana province. Some properties of households which are offected on consumption such as, taste, preferences and habits were also described. The data used m this study was obtained by questionnaire from 213 households. The 1,96 % of montly income of households (1.425.865 TL) have gone to oil spending m the year 1997. Oil expenditure of urban households have broken down to 33,59 % for liquid oil; 28,21 % for margarine; 24,49 % for olive oil and 13,71 % for fresh butter. In this research, expenditure elasticity were estimated for liquid oil 0,60; for margarine 0,67; for fresh butter 1,78; for olive oil 1,60 and 0,90 for edible oil as a whole. That means 1% increases m household's montly income will increase 0,90 % m their montly edible od consumption expenditures. Keywords; Consumption, Edible Oil, Expenditure Elasticities, Urban Households, Adana-Turkey. H