Avcı böcek Stethorus gilvifrons (Mulsant) (Coleoptera:coccinellidae)'un Tetranychus cinnabarinus (Boisduval) (Acarina: tetranychidae) üzerinde bazı biyolojik özellikleri
- Tez No: 77109
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL KARACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Stethorus gilvifrons, Tetranychus cinnabarinus, Yaşam Çizelgesi, Stethorus gilvifrons, Tetranychus cinnabarinus, Life Table II
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ AVCI BÖCEK Stethorus gilvifrons (MULSANT) (COLEOPTERA: COCCINELLIDAE)'UN Tetranychus cinnabarinus (BOISDUVAL) (ACARINA: TETRANYCHIDAE) ÜZERİNDE BAZI BİYOLOJİK ÖZELLİKLERİ DERYA ŞENAL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA/ENTOMOLOJİ ANABİLİM DALI Danışman: Doç. Dr. İsmail KARACA Yıl: 1998 Sayfa: 35 Jüri : Doç. Dr. İsmail KARACA : Prof. Dr. Nedim UYGUN : Yrd. Doç. Dr. Tülin ÇÖLKESEN Bu çalışma, Tetranychidae familyasına bağlı zararlı akar türlerinin önemli avcılarından biri olan Stethorus gilvifrons (Mulsant) (Coleoptera: Coccinellidae)'un bazı biyolojik özelliklerinin ortaya çıkartılması amacı ile ele alınmıştır. Avcı böceğin arazi ve laboratuvar populasyonlarından ayrı ayrı elde edilen bireylerinin zararlı akar Tetranychus cinnabarinus (Boisduval) (Acarina: Tetranychidae) üzerinde 26±1 °C'de ergin öncesi dönemlerine ait gelişme süreleri ve ölüm oranlan (%), erginlerinin ömrü, dişi bireylerinin günlük ve toplam yumurta sayıları saptanarak yaşam çizelgeleri oluşturulmuştur. Bunun yanında avcının vücut iriliği ile cinsiyet oranları da belirlenmiştir. Arazi populasyonundan elde edilen bireylerin laboratuvar populasyonlarına göre gelişme süreleri daha kısa, farklı dönemlerdeki ölüm oranlan daha az, dişi ve erkek bireylerin ömrü daha kısa, günlük ve toplam bırakılan yumurtaların daha fazla olduğu saptanmıştır. 5. gilvifrons'un arazi populasyonundan elde edilen bireylerine ait Net Üreme Gücü (Ro)'nün 52.832, Kalıtsal Üreme Kapasitesi (rm)'nin 0.127 ve Ortalama Döl Süresi (T)'nin 31.361; laboratuvar populasyonundan elde edilen bireylere ait bu değerlerin ise sırasıyla 36.346, 0.107 ve 33.580 olduğu ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MScTHESIS SOME BIOLOGIGAL PARAMETERS OF PREDATOR Stethorus gilvifrons (MULS ANT) (COLEOPTERA: COCCINELLIDAE) ON Tetranychus cinnabarinus (BOISDUVAL) (ACARINA: TETRANYCHIDAE) DERYA ŞENAL DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION/ENTOMOLOGY DIVISION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Ismail KARACA Year: 1998, Pages: 35 Jury : İsmail KARACA Nedim UYGUN Tülin ÇÖLKESEN This study aimed to determine some biological parameters of Stethorus gilvifrons (Mulsant) (Coleoptera: Coccinellidae) which is an important predator of tetranychid mites. The Predator cocinellid collected from laboratory populations and field populations were studied on Tetranychus cinnabarinus at constant 26±1 °C. The developmental time, mortality rate, female and male longevity, fecundity, body size and sex ratio of the predator were determined and life tables were constructed. Individuals collected from field populations displayed shorter developmental time, lower mortlity rate, shorter longevity of male and female, higher daily and total egg than the laboratory populations. Net Production Rate (Rq), Intrinsic Rate of Increase (rm) and Mean Generation Time (T) of 5. gilvifrons collected from field populations were determined as 52.832, 0.127 and 31.361; these values were determined as 36.346, 0.107 and 33.580, respectively at the laboratory populations.