Çukurova Bölgesi'nde doğal adaçayı türleri (Salvia ssp.) ile tıbbi adaçayı (Salvia officinalis l.)'nın kültürü ve kemotaksonomik araştırmalar
  1. Tez No: 77110
  2. Yazar: AHMET YENİKALAYCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MENŞURE ÖZGÜVEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Adaçayı, tür, ekoloji, verim, bileşenler, Sage, species, ecology, yield, components. n
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
öz DOKTORA TEZİ ÇUKUROVA BÖLGESİ'NDE DOĞAL ADAÇAYI TÜRLERİ {Salvia ssp.) İLE TIBBİ ADAÇAYI {Salvia officinalis L.)'NTN KÜLTÜRÜ VE KEMOTAKSONOMİK ARAŞTIRMALAR AHMET YENDXALAYCI ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Menşure ÖZGÜVEN Yıl: 1998, Sayfa: 153 Jüri : Prof. Dr. Ayhan CEYLAN : Doç. Dr. L. Sezen TANSI Çukurova Bölgesi'nde ova ve dağ koşullan olarak Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Deneme Arazisi (23 m) ve Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Pozantı Araştırma İstasyonu' nda (1200 m) yürütülen bu çalışmada Salvia officinalis L. ve Salvia aucheri Bentham var. aucheri türlerinin farklı ekolojilerde verim potansiyelleri, uçucu yağ oranı, uçucu yağ verim ve bileşenleri yaprak ve çiçeklerde incelenmiştir. Her iki türde de Adana koşullarında iklim şartlarının Pozantı'dan daha uygun olması nedeniyle verim değerleri daha yüksek çıkmıştır. Salvia officinalis L. türünün verim potansiyeli yılda 2 biçim alındığı için Salvia aucheri Bentham var. aucheri türüne göre daha yüksek bulunmuş, ancak Salvia aucheri Bentham var. aucheri türünün tek biçim değerleri bile Salvia officinalis L. türünün değerlerine yakın çıkmıştır. Salvia officinalis L. türünde uçucu yağ oran ve verimleri Salvia aucheri Bentham var. aucheri türüne göre yüksek olmuştur. Yapraklarda çiçeklerdekinden daha fazla uçucu yağ oranı tesbit edilmiştir. Uçucu yağ bileşenleri her iki türde de farklı bulunmuş, Salvia officinalis L. türünde farklı çiçek rengine sahip bitkilerde uçucu yağ bileşenleri oranla rı büyük değişmeler göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS CULTURE AND CHEMOTAXONOMIC RESEARCHES OF COMMON SAGE {Salvia officinalis L.) AND WILD SAGE SPECEES (Salvia ssp.) AT ÇUKUROVA REGION AHMET YENİKALAYCI DEPARTMENT OF FIELD CROP INSTITUTE OF NATURAL AND APPLD2D SCDZNCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Menşure ÖZGÜVEN Year: 1998, Pages: 1 S3 Juri : Prof. Dr. Ayhan CEYLAN : Doç. Dr. L. Sezen TANSI In this study carried out on plain (23 m) and mountain (1200 m) conditions (Ç.Ü. Agriculture Faculty Research Area and Pozantı Research Station). Two Salvia species (Salvia officinalis L. and Salvia aucheri Bentham var. aucheri) were compared in terms of yield potential, essential oil rate, oil yield and oil components in leaves and flowers. Due to Adana' s more suitable climatic conditions yield values are higher than that of Pozantı' s. Salvia officinalis L. species shown the higher yield potential due to the two harvest than Salvia aucheri Bentham var. aucheri species. Although Salvia aucheri Bentham var. aucheri was cut once gave close yields to Salvia officinalis L.. Essential oil rate and yield of Salvia officinalis L. was higher than those of Salvia aucheri Bentham var. aucheri. Essential oil rate on the leaves was determinate higher than on the flowers. Essential oil components rate showed greate changes on the plants having different flowers color all Salvia officinalis L.