Ergenlere hayat amacı kazandırmada logoterapi yönelimli grupla psikolojik danışmanlığın etkililiği
The effectiveness of logotheraphy ori̇ented group counselling program on life purpose of adolescents
- Tez No: 771115
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN KULAKSIZOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Logoterapi, Hayat Amacı, Ergenler, Grupla Psikolojik Danışma, Logotheraphy, Life Purpose, Adolescents, Group Counseling
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışma Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Bu çalışmanın temel amacı Logoterapi yönelimli grupla psikolojik danışma uygulamasının Hayat Amacı kazandırma üzerindeki etkisini test etmektir. Araştırma bağımsız değişken (Logoterapi yönelimli grupla psikolojik danışma) ile bağımlı değişken (Hayat Amacı) arasındaki neden-sonuç ilişkisini belirlemeye yönelik olduğundan deneysel yöntemle gerçekleştirilmiştir. Araştırma Ön test- Son test Kontrol Gruplu Desen ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veriler araştırmacı tarafından Türkçeye uyarlanan Hayat Amacı Ölçeği ile toplanmıştır. Çalışmada Türkçeye çevirisi yapılarak dilbilimciler ve alan uzmanları tarafından görüşler alınan Hayat Amacı Ölçeğinin, 60 kişiye uygulanan İngilizce ve Türkçe ölçek ile dilsel eşdeğerlik düzeyinin uyumlulukları için kontrol edilmesi için eşleştirilmiş t testi analizi yapılmıştır. Bu aşamalar tamamlandıktan sonra hazırlanan Türkçe Form yaşları 15 ile 18 arasında değişen 378'i kız, 141'i erkek toplam 519 öğrenciye uygulanmıştır. Hayat Amacı Ölçeğinin güvenilirlik düzeylerinin tespit edilmesi amacı ile Cronbach's Alpha yöntemi kullanılmıştır. Araştırma 16 deney grubu, 16 kontrol grubu üyesi olmak üzere toplam 32 orta öğretim öğrencisiyle gerçekleştirilmiştir. Gruplara bireyler tesadüfi şekilde atanmış ve hangi grubun deney hangi grubun kontrol grubu olacağına yine tesadüfi şekilde belirlenmiştir. Araştırma kapsamında deney grubuna sekiz haftalık Logoterapi yönelimli grupla psikolojik danışma oturumları yapılırken, kontrol grubuna herhangi bir işlem yapılmamıştır. Deney öncesi, deney sonrası ve izleme süreçlerinde deney ve kontrol grubu üyelerine aynı ölçme aracı uygulanarak sürecin etkililiği test edilmiştir. Verilerin analizi SPSS programı yardımıyla yapılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre uyarlanan ölçme aracının ilgili alanda yapılacak çalışmalarda faydalanabilecek bir ölçme aracı olduğu ve Logoterapi Yönelimli grupla psikolojik danışma uygulaması hayat amacı kazandırmada etkili bulunmuştur. Bulgular literatür ışığında tartışılmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The primary objective of this study is to test the effect of the group logotheraphy psychological counseling on bringing in the life purpose. As the study aimed at finding the cause-effect relationship between the group logotherapy psychological counseling (independent variable) and the life purpose (dependent variable), the experimental method was chosen. The study is based on a pre-test/post-test control group design. The data were collected by the LPQ, which was adapted into Turkish by the researcher, herself. The LPQ was translated into Turkish and controlled by the linguists and field experts. In line with their perspectives, the English and Turkish version of the LPQ were administered to 60 participants and their language equivalences were controlled by means of the t-test analysis. Following these steps, the Turkish adaptation of the LPQ were given to 519 students; 141 of whom were male and 378 of whom were female. In order to obtain the reliability level of the questionnaire, the Cronbach Alpha was computed. The research was conducted with 16 experimental group subjects and 16 control group subjects, so totally 32 secondary school students participated into the study. The subjects were randomly grouped into the experimental or the control group. In a period of eight weeks, the experimental group participants attended the the group logotherapy psychological counseling sessions. The control group participants did not attend any intervention sessions. Before the experiment, during the experiment and after the experiment, the control and experimental group participants were given the same measuremen toll in order to test the efficacy of the period. The data were analysed through the SPSS programme. The results of the study have shown that the LPQ is a useful tool to utilize in the related field and the group logotherapy psychological counseling has been found to be effective in bringing in life purpose. The findings have been evaluated in line with the related literature and suggestions have been given.