Alternatif tedavi yöntemlerinden hacamatın ruh sağlığına etkisi
The effect of cupping theraphy (Hijama), an alternative treatment method, on mental health
  1. Tez No: 771162
  2. Yazar: ŞUHEDA BELKIS BARAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TURGAY ŞİRİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Hacamat, Ruh Sağlığı, Maneviyat, Cupping Therapy (Hijama), Mental Health, Spituality
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Hacamat tedavisi tarihte bilinen en eski tedavi yöntemlerinden biri olan ve günümüzde modern tedaviye alternatif veya destekleyici olarak ya da koruyucu hekimlik kapsamında hastalıkları önleyici olarak uygulanan bir tedavi yöntemidir. Modern tıbbın ilerlemesi sonrasında, bir dönem eski etkinliğini kaybetse dahi varlığını sürdüren ve son dönemde popülerleşen bu tedavi yönteminin, fiziksel sağlığa olan etkisinin yanı sıra ruhsal sağlığa da etki ettiği düşünülmektedir. Bu araştırmada hedeflenen, hacamat tedavisinin ruh sağlığı ve maneviyat ile olumlu, olumsuz ve nötr yöndeki ilişkisinin incelenmesidir. Deneysel bir çalışma olarak yapılan bu araştırmada, hedef kitleye kartopu örneklem yöntemiyle ulaşılırken, katılımcı sayısı her bir grupta 30 kişi olacak şekilde toplamda 60 kişidir. Katılımcılara deneysel işlem olan hacamat uygulamasının hemen öncesinde ön test ve uygulamanın üzerinden 15 gün geçtikten sonra son test uygulaması yapılmıştır. Katılımcılara test uygulamaları esnasında Kişisel Bilgi Formu, Kısa Semptom Envanteri ve Maneviyat Ölçeği uygulanmıştır. Çalışmada sosyal bilimlerde sıklıkla karşılaşılan desenlerden olan karışık desenin bir türü olan“2x2'lik ön test-son test deney ve kontrol gruplu (split plot) karışık deneysel desen”uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda KSE ön test ve son test ölçümleri arasında deney grubunda anlamlı bir düşüş gözlenirken, kontrol grubunda anlamlı bir düşüş gözlenmemiştir. Benzer şekilde Maneviyat Ölçeği ön test ve son test ölçümleri deney grubunda anlamlı şekilde farklılaşmıştır. Bu verilerden yola çıkarak hacamatın katılımcıların ruh sağlığı ve maneviyat düzeyleriyle olumlu anlamda bir ilişkisi olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Cupping therapy (hijama) is one of the oldest known treatment methods in history and is a method that is applied as an alternative or supportive to modern treatment, or as a preventive treatment within the scope of preventive medicine. Losing its former effectiveness for a while following the advancement of modern medicine and becoming popular recently, this treatment method is considered to have an impact both on mental health and physical health. This research aims to examine the positive, negative and neutral relationship of cupping therapy with mental health and spirituality. It's conducted as an experimental study, reached the target group using the snowball sampling method, and the number of participants is 60 in total, with 30 participants in each group. The participants are given the pre-test just before the experimental process of cupping application, and the post-test 15 days after the application. Personal Information Form, Brief Symptom Inventory, and Spirituality Scale are applied to the participants during the measurements. The research uses“mixed experimental design with 2x2 pre-test-post-test experimental and control group (split plot)”, a research design frequently used in social sciences. In conclusion, a significant decrease is observed in the experimental group between BSI pre-test and post-test measurements, while no significant decrease is observed in the control group. Similarly, the pre-test and post-test measurements of the Spirituality Scale differed significantly in the experimental group. Based on the data, it is observed that cupping has a positive relationship with the mental health and spirituality levels of the participants.