İzmir Halkevlerinin Köycülük Şubelerinin halk eğitimi alanındaki çalışmaları
Works of the Department of Köycülük Communitiy Center İzmir in the domain of public education
  1. Tez No: 771176
  2. Yazar: EBRU KAPTAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜSLİME GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Halkevleri, İzmir Halkevleri, Halk Eğitimi, Köycülük Şubesi, Community Centers, Izmir Community Centers, Public Education, Ruralism Branch
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler ve Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Halkevleri 19 Şubat 1932 yılından 1951 yılına kadar aktif olarak çeşitli alanlarda faaliyet göstermiştir. Milli mücadelenin ardından kurulan önemli kültür merkezlerinden olan Halkevleri ilk başta 14 il Merkezinde kurulmuş daha sonra memleketin ücra köşelerine kadar yayılmıştır. 9 şubesi ile faaliyet göstermiş olan bu kültür merkezi hem şehirlilerin hem de köylülerin hayatlarına dokunmuştur. İzmir Halkevi ilk açılan 14 Halkevlerinden birisidir. Halk eğitimi açısından büyük önem taşıyan bu kültür kurumlarından birisi olan İzmir Halkevi 9 şube ile faaliyet göstermiştir. Köycülük şubesi ile halk eğitimine hizmet eden İzmir Halkevi ve ilçe Halkevlerinde köylü-şehirli kaynaşmasını sağlamak adına çalışmalar yapılmıştır. Aynı zamanda ekonomik, sosyal, kültürel, sağlık ve eğitim alanında çalışmalar yapılarak Cumhuriyetin örnek köyleri oluşturulmuştur. Köylerde tarım, hayvancılık, halk sağlığı, eğitim gibi önem arz eden konularda faaliyetler yürütülerek köylünün ekonomik refahını arttırmak, köylerde sağlıklı bireyler yetiştirmek, eğitim seviyelerini yükseltmek, kültürel faaliyetlerini arttırmak ve yaşam alanlarını iyileştirmek gibi hedefler doğrultusunda çalışmalar yapmışlardır. Bu çalışmadaki amaç; İzmir Halkevlerinin kuruluşundan kapanışına kadar geçen sürede Köycülük Şubelerinin yapmış olduğu faaliyetleri halk eğitimi açısından değerlendirmektir. Köydeki insanların hayatlarına nasıl dokunulduğu, ne tür destek sağlandığını, hangi alanda çalışmalar yapıldığını incelemektedir. Bu amaç doğrultusunda Fikirler Dergisinde, arşiv belgelerinden, dönemin basınında yer alan yazılardan, makale ve kitaplardan yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
People's Houses were active in various fields from February 19, 1932 until 1951. Community Centers, one of the important cultural centers established after the National Struggle, were first established in 14 provincial centers and then spread to the far corners of the country. This cultural center, which has been operating with 9 branches, has touched the lives of both the citizens of the city and the villagers. İzmir Community Center is one of the first 14 Community Centers opened. İzmir Community Center, which is one of these cultural institutions of great importance in terms of public education, operated with 9 branches. Studies have been carried out in order to ensure the integration of villagers and urbanites in İzmir Community Center and district Community Centers, which serve public education with the peasantry branch. At the same time, exemplary villages of the Republic were established by carrying out studies in the fields of economic, social, cultural, health and education. They carried out activities in the villages on issues of importance such as agriculture, animal husbandry, public health, education, and carried out activities in line with the objectives such as increasing the economic welfare of the villagers, raising healthy individuals in the villages, raising their education levels, increasing their cultural activities and improving their living spaces. The purpose of this study; The aim of this study is to evaluate the activities of the Village Department from the establishment of İzmir Community Center to its closure in terms of public education. It examines how the lives of the people in the village are touched, what kind of support is provided, and in which field the work is done. For this purpose, archivedocuments, articles in the press of the period, articles and books were used in Fikirler Magazine.