E-spor sponsorluklarının marka değerine etkisi
The effect of e-sports team sponsorships on brand value
- Tez No: 771179
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI İCİL TUNCER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: E-spor, Marka Değeri, Marka, Sponsorluk, Brand Value, Brand, E-sport Sponsorships, E-sports
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmada, halkla ilişkiler uygulamalarından biri olan sponsorluğun marka değerini nasıl etkilediğine odaklanılmıştır. Halkla ilişkiler uygulamalarından olan sponsorluğun marka değerini nasıl etkilediği ele alınmıştır. Bu bağlamda E-spor ekosistemi ele alınmıştır. Bu alanda amatör, profesyonel ve teknik kısımda çalışan kişilerle zoom üzerinden odak grup görüşmesi gerçekleştirilmiştir. Sonuçlara göre sponsorluk kararlarında marka seçiminin önemli bir adım olduğu gözlemlenmiştir. Kişiler görüşme esnasında sponsor olan markalara yönelik fikirlerini beyan etmiştir. E-spor içerisinde mühim rollere sahip markaların tüketiciye etkisinden söz etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is focused on how sponsorship, which is one of the public relations practices, affects brand value. How sponsorship, one of the public relations practices, affects brand value is discussed. In this context, the e-sports ecosystem is discussed. Focus group interviews were held via zoom with people working in the amateur, professional and technical departments in this field. According to the results, it has been observed that brand selection is an important step in sponsorship decisions. During the interview, people expressed their opinions about the sponsoring brands. They talked about the impact of brands that have important roles in e-sports on consumers.