Yüksek su aktivitesinde depolanan yer fıstıklarında Aspergillus flavus gelişimi ve aflatoksin oluşumu üzerine bir araştırma
Afflotoxin occurrence and aspergillus flavus growth on high water activity in stored peanuts
  1. Tez No: 77121
  2. Yazar: FİLİZ BALCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT EVLİYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Aflatoxins in peanuts, Aflavus, storing conditions. rv
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
öz YÜKSEK LİSANS YÜKSEK SU AKTYİVİTESİNDE DEPOLANAN YERFISTIKLARINDA Aspergillus flavus GELİŞİMİ VE AFLATOKSİN OLUŞUMU ÜZERİNE DEPO ŞARTLARININ ETKİSİ FİLİZ BALCI ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ GIDA MÜHENDİSLİĞİ ANA BİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Bülend EVLİYA Yıl: 1998, Sayfa: U Jüri: Prof. Dr. Bülend EVLİYA Doç. Dr. Nafı ÇOKSÖYLER Yrd.Doç. Işıl VAR Yapılan bu çalışmada yerfıstığında A.flavus grubu fungusların laboratuvar şartlarında gelişimi ve toksin oluşturulması incelenmiştir. Bu amaçla Anamur'dan sağlanan Vakit çeşidi yerfıstığı sağlam, zedeli ve parçalı olmak üzere 3 şekilde hazırlanmıştır. Bunlar Otoklavlanmış- Otoklavlanmamış ve Aşılanmış-Aşılanmamış olacak şekilde depolanmaya hazırlanmıştır. Aşılama için tane basma düşebilecek spor sayısı 106 ad/gr olmuştur. Depolama amacı ile 28 °C 'de % 91 NR de 48 gün depolanmıştır. Bu şekilde 3 (tane şekli) x 2 (ısıl işlem) x 2 {A.flavus inokülasyonu) olmak üzere hazırlanan 12 kavanozdan belirli aralıklarla numune alınarak, bunlarda toplam fungus ve A.flavus grubu fungusların sayımı, serbest yağ asidi miktarı, aflatoksin miktarı ve su aktivitesi tayin edilmiştir. A.flavus grubu fungusların sayımı sonucunda en yüksek sayım Otoklavlanmamış Aşılanmış Zedeli ve Sağlam olan yerfıstıklarında bulunmuştur. Bunlardaki sayım sonuçları sırasıyla 42.günde 3.4x1 07 cob/gr ve 28.günde 2,9x1 07 cob/gr olarak bulunmuştur. A.flavus grubu fungus sayısı üzerine ele alınan aşılama, otoklavlama ve tane şekli gibi faktörlerden sadece aşılamanın sayım sonucu üzerine etkisi olmuştur. Aflatoksin analizi sonucunda, 7.gün örneklerinde 4 numunede 68-92 ug/kg miktarı arasında aflatoksin B,'e rastlanmıştır. Bir istisna dışında Otoklavlanmış ve Aşısız depo örneklerinin hiç birinde aflatoksine rastlanmamıştır. Otoklavlanmamış olan tanelerde aşısız olmasına rağmen zedeli ve parçalı olan tanelerde 14. ve 28.günden itibaren aflatoksin oluşumu gözlenmiştir» Aynı günde alman diğer örneklerin hiçbirinde aflatoksine rastlanmamıştır. Aflatoksin Bı miktarı 3S.günde2707 ug/kg'a yükselmiştir. En yüksek toplam aflatoksin (Bı+B2+Gı+G2) ise 35.günde 3552 ug/kg miktarı ile Otoklavlanmamış Aşılı Parçalı depo örneğinde görülmüştür. Serbest yağ asidi miktarı tüm denemelerde depo süresine bağlı olarak artmıştır ve ilk gün % 0.245 olan serbest yağ asidi miktarı depolamanın son 2 haftasında % 32.89 olarak bulunmuştur. Su aktivitesi değeri ilk gün 0.577'den küçük iken bu değer 42.günde 0.856- 0.910 civarında bulunmuştur. Anahtar kelimeler : Yerfıstığı, Aflatoksin, A.flavus, Depo Koşullan. n
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc AFLATOKSÎN OCCURRENCE AND Aspergillus flavus GROWTH ON HIGH WATER ACTIVITY IN STORED PEANUTS FİLİZ BALCI DEPARTMENT OF FOOD ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof.Dr.Bülend EVLİYA Year: 1998, Pages: 86 Jury : Prof.Dr.Bülend EVLİYA Doç.Dr.Nafi ÇOKSÖYLER Yrd.Doc. Işıl VAR In this study, growth and toxin production of A. flavus species fungi on peanuts at laboratory conditions were investigated. For this purpose, the peanuts of Vakit variety from Anamur in forms of sound, bruised and broken either autoclaved or unautoclaved with and without inoculation were stored for 48 day at 28°C and relative humidity of 91%. Samples were taken at definite intervals from 12 jars [3 (kernel condition) x 2 (heat treatment) x 2 (inoculation)] prepared as mentioned above. In these samples were tested for total fungus and A.flavus species counts,free fatty acid, aflatoxin and water activity. With A. flavus species counts, highest values were obtained with inoculated bruised unautoclaved peanuts of 3.4xl07 cob/gr at 42* day and with Inoculated Sound Unautoclaved peanuts of 2.9x1 07 cob/gr at 28th day. Among the parameters such as inoculation, kernel condition and heat treatment only inoculation affected A.flavus species fungi count. As a result of aflatoxin analysis, aflatoxin Bi at 68-92 ug/kg levels was detected in 4 of the 7th day samples. In all but one, autoclaved and unautoclavad stored samples no aflatoxin was detected. Although unautoclaved, in broken and bruised samples aflatoxin production was observed after 14* and 28 days of storage. No aflatoxin production was detected the other samples taken during the same day, Aflatoxin Bi amount was increased to 2707 ug/kg at 35th day. The highest total aflatoxin amount with a value of 3552 ug/kg was observed in inoculated bruised unautoclaved 35th day samples. IllThe free fatty acid value increased with storage time in all experiments and was found as 0.245 % for the first day and as 32.89 % for the last 2 weeks. The water activity values were found less then 0.577 for first day and in range of 0.856-0.910 for the 42th day.