Türkiye Türkçesindeki Arapça kökenli alıntı sözcüklerde gerçekleşen argolaşma ve mecazlaşmanın modern Arapça ile karşılaştırılması
Comparison of slanging and metaphorization in Arabic originated words in Turkey Turkish with modern Arabic
  1. Tez No: 771205
  2. Yazar: AYMAN MOHAMED YOUSİF ELHUSSEİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENFEL DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Anlambilimi, Mecaz, Argo, Türkçe, Arapça, Semantics, Metaphor, Slang, Turkish, Arabic
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
Dil insanların birbiriyle bağlantılı olmaları; düşüncelerini ve duygularını karşılıklı aktarmaları için temel bir anahtardır. Bir dilin başka bir dilden aldığı kelimelere (alıntı / ödünçleme), ses bilgisi ve anlam bilgisi bakımından etki ettiği bilinmektedir. Bu tez Arapçadan Türkçeye girdikten sonra asırlar içinde kullanıla kullanıla anlam bakımından gelişmeye uğrayayarak argolaşan ve mecazlaşan kelimelerin; modern Arapçanın sözlükleriyle karşılaştırılması temeline dayanmaktadır. Türkiye Türkçesindeki Arapça kökenli alıntı sözcüklerde gerçekleşen argolaşma ve mecazlaşmanın tespit edilmesi için Türk Dil Kurumu'nun Türkçe Sözlük'ü, Kubbealtı Lugati / Misalli Büyük Türkçe Sözlük ve Hulki Aktunç'un Büyük Argo Sözlüğü incelenmiştir. Tespit edilen kelimeler ve elde edilen veriler modern Arapça sözlükleriyle karşılaştırılmaktadır. Çalışma giriş ve dört ana bölümden oluşmaktadır. Giriş kısımında anlambilimine dair konulardan, mecaz ve mecazlaşma, argo ve argolaşma terimlerinden bahsedilmiştir. Arapçadan Türkçeye giren alıntı kelimelerdeki mecazlaşma ve argolaşmalar tespit edilmiş, daha sonra tespit edilen veriler Arapçadan Türkçeye ve Arapçadan Arapçaya sözlükler ile karşılaştırılarak sonuçları ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
People are interrelated, and language is the fundamental means through which they communicate their ideas and emotions to one another. It is well recognized that a language has an impact on the phonetics and meaning of words that are borrowed or quoted from another language. This thesis is based on a comparison between the dictionaries of contemporary Arabic and words that have been used, changed in meaning through time, and evolved into slang and metaphors after entering Turkish from Arabic. In order to determine the slang and metaphorization in the borrowed words of Arabic origin in Turkey Turkish, the Turkish Dictionary of the Turkish Language Association, the Kubbeaaltı Lugati/Misalli Büyük Turkish Dictionary and Hulki Aktunç's Great Slang Dictionary were examined. The detected words and the obtained data are compared with the Modern Arabic dictionaries. An introduction and four major sections make up the research. The topics of semantics, metaphor and metaphorization, slang and slang terminology are discussed in the introduction. After metaphors and slang in the borrowed words from Arabic that entered Turkish had been identified, the findings were disclosed by comparing the determined data with the words from Arabic to Turkish and from Arabic to Arabic.