Kanada kavağının liflerine paralel olarak uygun bir kesici takım ve kesme metodu geliştirilerek talaşsız kesilmesi
Cutting of canadian poplar without chip parallel to the its fibers with a developed convenient cutting tool cutting method
  1. Tez No: 77125
  2. Yazar: ERTUĞRUL EKLER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NECDET GEREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Timber, Wood Working Machinery, Riving Knife, Slicing, Cutting System, Inevitable Splitting
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
VI ÖZ Günümüze kadar ahşap malzemelerin işlenmesi konusunda bir çok çalışma yapılmıştır. Ahşap malzemelerin üretimi ile tüketimi arasındaki açığın her geçen yıl büyümesi, işleme açısından kayıp miktarının düşük, seri imalata yatkın yeni metotların geliştirilmesi ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. Bu amaçla giyotin benzeri bir sistem kurularak çabuk gelişen ağaç türlerinden biri olan kavak ağacı değişik kesme bıçaklan aracılığıyla kesme denemelerine tabi tutulmuştur. Bu denemelerde bıçak profilinin, kesme yüzeyi kalitesine ve kesme kuvvetine olan etkilerinin tespiti hedeflenmiştir. En uygun bıçak profilinin belirlenmesi kesme sisteminin geliştirilmesi açısından öncelikli hedef olarak düşünülmüştür. Anahtar Kelimeler ; Ağaç İşleme Makinaları, Yarma Bıçağı, Yongalama, Kesme Sistemi, Kaçınılmaz Yarılma.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT It can be seen that several studies were made up to date to process wood materials. The growing gap between production and use of wood materials has yielded needs for new production methods in order to reduce production waste and improve the appropriate methods in mass production. For that reason a new method have been advanced in order to use a guillotine system for cutting fast growing woods such as poplar. Poplar has been used in cutting experiments with different cutter profiles. The aim of the experiments was to observe the effects of the cutter profiles on the surface quality and on the cutting force. The main object has been defined for finding the most efficient cutter profile in order to improve cutting system.