Türk hukuk sisteminde Koruyucu aile sözleşmesi
Foster family contract in Turkish legal system
- Tez No: 771379
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP DÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Çocuğun üstün menfaati, çocuk, korunmaya ihtiyacı olan çocuk, koruyucu aile, Koruyucu Aile Yönetmeliği, The best interest of the child. child, child in need of protection, foster family, Foster Family Regulation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Dünyada ve ülkemizde son yıllarda Koruyucu aile bakımı yaygınlaşmaktadır. Bu tezde Türk hukuk sisteminde koruyucu aile sözleşmesi ana hatlarıyla incelenmiştir. İlk bölümde çocuk hukuku bağlamında çocuğun korunması ve koruyucu aile ele alınmıştır. Bu kapsamda çocuk hukuku, tarihsel gelişimi, çocuk hakları; korunmaya ihtiyacı olan çocuk, koruyucu ailenin yasal dayanağı ve koruyucu aile olma süreci açıklanmıştır. İkinci bölümde koruyucu aile sözleşmesinin tanımı, türleri, tarafları, hukuki niteliği, tarafların hak ve yükümlülükleri anlatılmıştır. Koruyucu aile sözleşmesinin hukuki niteliği hakkındaki kanaatimizin ne olduğu belirtilmiştir. Son bölümde ise koruyucu aile kurumu kendisine işlevsel anlamda benzer müesseselerle karşılaştırılmıştır. Bu kurumlar; velayet, vesayet ve evlat edinmedir. Sonuç olarak Türk hukuk sisteminde yer alan koruyucu aile sözleşmesine açıklık getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Recently, the foster care has been widespread in the world and in our country. In this thesis, Foster family contract in the Turkish legal system has been studied in detail. In the first part, the protection of the child and the foster family are discussed in the context of child law. In this context, child law, its historical development, children's rights; the child in need of protection, the legal basis of the foster family and the process of becoming a foster family are explained. In the second part, definition, types, parties, legal nature of the foster family contract, rights and obligations of the parties are defined. Our opinion on the legal nature of the foster family contract is stated. In the last part, the foster family institution was compared with similar institutions in functional terms. These institutions are custody, guardianship and adoption. As a result, the foster family contract in the Turkish legal system has been clarified.