Waste heat recovery using regenerative heat exchanger
Rejeneratif ısı eşanjörü kullanarak atık ısı geri kazanımı
  1. Tez No: 77140
  2. Yazar: BAHADIR ATALAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ORHAN BÜYÜKALACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Döner tip ısı eşanjörü, atık ısı geri kazanımı, etkinlik. IV, Rotary-type heat exchanger, waste heat recovery, effectiveness
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Rejeneratif ısı eşanj örterinin en önemlilerinden birisi döner tip ist eşanjörleridir. Bu tip ısı eşanjörleri endüstride özellikle atık ısı geri kazanımı sağlamak için kullanılırlar. Döner tip ısı eşanjörlerinin gaz türbinleri, güç santralleri, okullar, iş merkezleri, gıda sanayi, kurutma sistemleri ve son yıllarda iklimlendirme sistemlerinde çeşitli uygulama alanları bulunmaktadır. Bu çalışmada, atık ısı geri kazanımı sağlamak amacıyla kullanılan döner tip bir ısı eşanjörü ele alınmıştır. Bu ısı eşanjörünün etkinliği dönme hızı ve hava debisi parametrelerine bağlı olarak deneysel, analitik ve sayısal olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Rotary-type heat exchanger is one of the most important regenerative heat exchangers. This type of heat exchangers are mostly used for waste heat recovery in industry. Rotary-type heat exchangers have various application areas such as gas turbines, thermal power stations, schools, business centers, food industry, drying systems, and nowadays in air-conditioning systems. In this thesis, a rotary-type heat exchanger used for waste heat recovery is considered. Effectiveness of this heat exchanger was investigated experimentally, analytically and numerically for various values of rotational speed and flow rate.