Balcalı (Adana)'da buğday ekiliş alanlarında zararlı türlerin ve doğal düşmanlarının saptanması
Determination of pests and natural anamies of wheat in Balcalı, Adana Turkey
- Tez No: 77141
 - Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL KORNOŞOR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ziraat, Agriculture
 - Anahtar Kelimeler: Buğday, zararlılar, doğal düşman, Çukurova, Adana, Wheat, pests, natural enemies, Çukurova, Adana
 - Yıl: 1998
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Çukurova Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 62
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ BALCALI (ADANA) 'DA BUĞDAY EKILIŞ ALANLARINDA ZARARLI TÜRLERİN VE DOĞAL DÜŞMANLARIN BELİRLENMESİ IBRAHIM AVCI ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANABİLİM DALI Danışmanı : Prof. Dr. Serpil KORNOŞOR Yıl : 1998, Sayfa: 54 Jüri : Prof.Dr. Serpil KORNOŞOR Prof. Dr. Nedim UYGUN Prof. Dr.A.Faruk ÖZGÜR 1996-1997 yıllarında Balcalı'da buğday tarlalarında 4 farklı sörvey metodu ile zararlı ve yararlı türler saptanmıştır. Çalışma sonucunda her iki yılda Orthoptera, Hemiptera, Homoptera, Neuroptera, Coleoptera, Lepidoptera, Diptera ve Hymenoptera takımlarına bağlı 1996 yılında 29, 1997 yılında 39 ve genelde 43 familyaya bağlı türler saptanmıştır. Ülkemizde buğdayın önemli ekonomik zararlılarından Eurygaster maura (L.), yaprakbitleriden Sitobion avenae ( F.), Rhopalosiphum padi (L.), Schizaphis graminum (Rond.), son yıllarda populasyonu artış gösteren Buğday yaprak sülüğü Oulema melonopa L., Ekin kambur böceği Zabrus sp., Ekin bambulu Anisoplia segetum Hbst, Ekin sap ansı Cephus pygmaeus L.'un varlığı saptanmıştır. Bu zararlı türlerin yanısıra Nabidae, Coccinellidae, Chrysopidae, Syrphidae, Ichneumonidae, Braconidae, Scelionidae familyalarından pekçok yararlı türün buğday ekosistemi içerisinde yer aldıkları ortaya konulmuştur. Süne populasyonunu baskı altında tutmaya yardımcı olan yumurta prazitoidlerinden Trissolcus semistriatus Nees, Trissolcus festivae Viktorov ve Telenomus sp. türleri saptanmıştır. Yine Cephus pygmaeus 'un larva parazitoidi olarak Orta Anadolu'da yaygın bulunan Collyria calcitrator (Grav.) bu çalışma ile Çukurova'da da varlığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS DETERMINATION OF PESTS AND NATURAL ENEMIES OF WHEAT IN BALCALI, ADANA TURKEY IBRAHIM AVCI DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLHCD SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof.Dr. Serpil KORNOŞOR Year: 1998, Pages: 54 Jury: Prof.Dr. Serpil KORNOŞOR Prof. Dr.Nedim UYGUN Prof.Dr. A.Faruk ÖZGÜR Wheat pests and natural enemis were determined with four different methods, during the years of 1996-1997 in Balcalı, Adana, Turkey. According to the results, in 1996, 29 in 1997,39 and totally 43 families belonging to Orthoptera, Hemiptera, Homoptera,Neuroptera, Coleoptera, Lepidoptera, Diptera and Hymenoptera orders were recorded. Eurygaster maura (L.), Sitobion avenae ( F.), Rhopalosiphum padi (L), Schizaphis graminum (Rond.), Oulema melonopa L., Zabrus sp., Anisoplia segelum Hbst., A.leucaspis Lap., Cephus pygmaeus L. which were economicly important species on wheat in Turkey were also found in this study. Beside wheat pests, natural enemeis belonging to Nabidae, Coccinellidae, Chrysopidae, Syrphidae, Ichneumonidae, Braconidae, Scelionidae were determined in wheat agroecosystem. As Sunn bug egg parasitoids Trissolcus semistriatus Nees, Trissolcus festivae Viktorov and Telenomus sp. which were suppressed on the Sunn bug population were also recorded. Collyria calcitraior (Grav.) as larvae parasitoid of Cephus pygmaeus which is widely spreaded in Central Anatolia was found in Çukurova Region for the first time in this study.