4857 sayılı İş Kanunu kapsamında çalışma sürelerinin aşılması
Exceeding working hours under the Labor Law no. 4857
- Tez No: 771403
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEÇKİN NAZLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Çalışma süresi, fazla saatlerle çalışma, fazla çalışmanın ispatı, working hour, overtime, the proof of overtime work
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
İş hukukunda, iş akdinin tarafları arasında menfaat dengesi kurulmakta en çok zorlanılan alanlardan birisi de çalışma süreleridir. İşverenin, küreselleşen ekonomide rekabet etmesi ve iktisadi fayda sağlaması ile işçinin temel haklarının ve sosyal yaşantısının denge içerisinde sürdürülebilir olmasının sağlanması gerekmektedir. Bu doğrultuda çalışma sürelerinin temel prensipleri belirlenmekle birlikte, taraflara esnekleştirme imkanları da tanınmıştır. Tez konumuz“4857 Sayılı İş Kanunu Kapsamında Çalışma Sürelerinin Aşılması”dır. Çalışmamızda akdi ve kanuni çalışma sürelerinin aşılması ile sınırlandırılarak konular ele alınmıştır. Çalışmamız üç ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde çalışma süreleri, çalışma süreleri bakımından esnekleştirme kavramı ve haftalık öngörülen çalışma süresinin aşılması kapsamında önem arz eden telafi çalışması ve denkleştirme uygulaması incelenmiştir. İkinci bölümde çalışma sürelerinin aşılması halinin sonuca bağlanmış halini oluşturan oluşturan fazla saatlerle çalışma kavramı, şartları ve sınırları açısından incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise fazla saatlerle çalışmanın ispatı, karşılığı ve karşılığının sağlanmamasına bağlanan hukuki sonuçlar incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Working hour is one of the most The most difficult area to establish a balance of interests between parties to the employment contract in Labor Law. The employer has to compete in the globalizing economy and provide economic benefits and ensure that the basic rights and social life of the worker are sustainable in balance. Accordingly, the basic principles of working hours have been determined, and the parties have been given flexibility. The Thesis' subject is“Exceeding Working Hours Under the Labor Law No. 4857”. In the study, the subjects were considered from various aspectsby limiting them to exceeding working hours. The study consists of three main parts. In the first part; compensatory work and equalization practice, which are important in terms of working hours and exceeding working hours, are examined. In the second part; overtime, which constitutes the exceeding of working hours, overtime working types, conditions and limits, are examined. In the third part, the proof of overtime work, overtime wage and legal consequences of non-payment under the title of determining the case of exceeding the working hours and its consequences, are examined.