4857 sayılı İş Kanunu'na göre fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma
Overtime working and working with extra hours according to Labor Law numbered 4857
  1. Tez No: 897178
  2. Yazar: AHMET KEREMOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENDER GÜLVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışma Süreleri, Fazla Çalışma, Fazla Sürelerle Çalışma, Fazla Çalışma Ücreti, Fazla Çalışmanın Yasakları, Fazla Çalışmanın İspatı, Working hours, overtime, working with extra hours, overtime fee, prohibitions of overtime, proof of overtime
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
İşçi ile işveren arasında uyuşmazlıkların en çok yaşandığı alanlardan biri de çalışma süreleridir. Bu çalışmada ilk olarak çalışma sürelerinin ne olduğu, hangi sürelerin çalışma süresinden sayıldığı, hangi sürelerin çalışma süresinden sayılmadığı incelenmiştir. Çalışma süresinin ardından fazla çalışma türleri ile fazla çalışmanın koşullarının ve karşılığının ne olduğu incelenmiştir. İşçinin sağlığının ve sosyal hayatının korunması kapsamında fazla çalışma süresinin sınırlandırılması konusu, akabinde fazla çalışma yasakları incelenmiştir. 4857 sayılı İş Kanunu ile hukukumuza giren fazla sürelerle çalışma kavramı da incelenmiştir. Çalışmamızda uygulamada karşımıza en çok çıkan dava türlerinden biri olan fazla çalışma alacağı talepli davalarda fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma alacağının ispatında ispat yükü ve ispat araçları incelenmiştir. İşyeri giriş ve çıkış kayıtlarını gösteren belgeler ve ücret bordrosu gibi yazılı delillerin bulunmaması durumunda başvurulabilecek tanık delili ayrıntılı biçimde incelenmiştir. Yazılı deliller ile tanık delili dışında, bilirkişi raporu, keşif ve yemin delillerine de değinilmiştir. Tüm bu deliller Yargıtay uygulaması ışığında incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the most contentious areas between workers and employers is working hours. This study initially examines what constitutes working hours, which periods are considered as working time, and which are not. After examining working hours, the study delves into the types of overtime work, exploring the conditions for such work and the corresponding compensation. The protection of a worker's health and social life is essential. In this context, the issue of limiting overtime hours and the prohibitions on overtime work are examined. The concept of working with extra hours, as introduced into our law by the Labor Law No. 4857, is also studied. This research also delves into the burden of proof and means of proof in cases involving claims for overtime pay, which are among the most common types of cases in practice. In cases where written evidence such as documents showing entry and exit records of the workplace and payroll slips are not available, the use of witness testimony has been examined in detail. In addition to written evidence and witness evidence, the study also touches upon expert reports, viewing, and oath evidence. All these types of evidence have been examined in the light of the Supreme Court practices.