Tüketicilerin farklı psikolojik duygudurumları altında konfor gıda algısı
Consumers' perception of comfort food underdifferent psychological emotions
- Tez No: 771448
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLDEN OVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gıda Tüketim Psikolojisi, Duygusal Yeme, Yeme Davranışı, Konfor Gıda, Psychology of Food Consumption, Emotional Eating, Eating Behavior, Comfort Food
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Tüketicilerin tüketim eğilimlerini etkileyen faktörlerden biri de psikoloji faktörüdür. Tüketicinin duygu durumuna göre yaptığı gıda tercihleri, gıda tüketim sıklığını ve miktarını oldukça etkilemektedir. Konfor gıda kavramı negatif ve pozitif duygu durumunda veya aile/memleket özlemi gibi duygu durumlarında bireylerin gıda bilinci söz konusu olmadan tüketme eğilimi gösterdikleri ve bireyi rahatlatan gıdalar olarak da tanımlanmaktadır. Yapılan çalışmalarda konfor gıda tercihleri; stres, mutluluk gibi duygu durumlarından ve kadın-erkek, genç-yaşlı, coğrafi kültür, etnisite vb. gibi demografik etkenlerden oldukça etkilenmiştir. Bu çalışma kapsamında İzmir İli Bayraklı İlçesi Körfez Mahallesi'nde yaşayan farklı demografik özelliklere sahip tüketicilerin konfor gıda algısı, farklı psikolojik duygu durumlarında konfor gıda tercihleri, incelenmiştir. 382 katılımcı ile yüz yüze yapılan anket çalışması verileri IBM SPSS 22.0 programı ile analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre katılımcılar konfor gıdayı; nostaljik gıda, anne yemeği, çocukluğu hatırlatan gıda, memleketi hatırlatan gıda olarak belirtmişlerdir. Konfor gıda tüketiminin aile/memleket özlemi benzeri duygular sonucunda gerçekleştiği ve negatif duygu durumunda tatlı gıdaların, pozitif duygu durumunda ise protein ağırlıklı gıdaların tercih edildiği ve konfor gıda algısının yapılan Mann Whitney U testi sonucu kadın ve erkek tüketiciler arasında değişmediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
One of the factors affecting the consumption tendencies of consumers is the psychology factor. The food preferences of the consumer according to his emotional state affect the frequency and amount of food consumption. The notion of comfort food is also defined as foods that people tend to consume without food awareness and comfort the individual in a state of negative and positive emotions or in situations of emotions such as longing for family / homesickness. Comfort food preferences in the studies; emotional states such as stress, happiness and women-men, old-young, geographical culture etc. heavily influenced by demographic factors. Within the scope of this research, comfort food perception of different demographic consumers living in İzmir, comfort food preferences in different psychological emotional states were examined. The data of the face-toface survey study with 382 participants were analyzed with the IBM SPSS 22.0 program. According to the results of the analysis, the participants preferred comfort food; nostalgic food, mother's food, food that reminds childhood, food that reminds hometown. It has been observed that comfort food consumption occurs as a result of feelings such as longing for family / homesickness, sweet foods are preferred in negative moods, protein-based foods are preferred in positive moods, and comfort food perception does not change between male and female consumers as a result of the Mann Whitney U test.