Bellek ve mekanın ilişkisinde ev olgusu üzerine bir araştırma
A research  on the  concept of home in the relationship between memory and space
  1. Tez No: 771479
  2. Yazar: GÜLŞAH ALGIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURHAN SATICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Childhood, home, memory, space, work
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Deneyimleri, duyumları, izlenimleri, algıları, kavrayışları yeniden canlandırmak üzere saklayarak tutma yetisi bellek olarak tanımlanmaktadır. Bellek kendi içinde fiziki yapı olarak çeşitlenirken, bireysel ve toplumsal anlamda da farklı izler bırakan bir olgudur. Paul Ricoeur belleğin ruhtaki izler olduğunu düşünür. Bellek hem bu devinimli yapısıyla hem de bir çok disiplinle olan apayrı ilişkisiyle üzerinde hala düşünülmeye ve tartışılmaya devam eden bir olgudur. Psikoloji, sosyoloji, felsefe, mimari gibi farklı disiplinlerle olan ilişkisi incelenirken her ilişkisinin insan yaşantısında oluşturduğu çıktı farklıdır. Sosyoloji ile ilişkisinin çıktısını tarih olarak adlandırmaktayız, mimari ile olan ilişkisinin çıktısı ise mekandır. Tarih boyunca belleğin saklama yetisi için kullandığı mekan çeşitli yansımalarla gündeme gelmiştir. Tabletlerle başlayan bu süreç kağıt, kitap, kütüphane gibi insanoğlunun belleği nesneleştirmesine, bilgi ve kültür aktarımına olanak sağlamıştır. Bellek nesneleştirilirken bu dönüşümlü ilişkide mekanlar belleği düzenlemek ve ona ulaşmak için bir araç olarak kullanılmıştır. Bunun yanı sıra insanlık bilgiyi aktarmaya çalışırken ortak paydadaki temel ihtiyaçlarını da doğal olarak aktarmış, bunlardan önemli biri olan barınma ihtiyacının günümüze uzanan hikayesinde bellek ve mekan ilişkisini beraberinde getirmiştir. Anılarımız bizim için sadece bir tezahürden mi ibaret yoksa günümüze etki eden iletişim kurmaya ve beslemeye devam ettiğimiz birer sinir ucu mu? Bu çalışma mekan ve bellek ilişkisini, topluma olan yansımalarını, soyut ve somut olarak hayatımıza getirdiği ürünlerini irdelemek, ardından bu ilişkinin çıktılarının geçmişimizle birlikte şimdiki hayatımızdaki yansımalarına bakmak çerçevesinde şekillenmiştir. Mekan ve bellek olgularını ortak paydada birleştiren ev kavramını her açıdan açıklayarak bu anlamda ev adına yapılmış tanımlar üzerinde durulmuş, farklı kültürden bir çok insanın yaşantısı temelinde bu olgu incelenmiştir. Farklı sanatçıların bu anlamda hazırladıkları eserlerde ev kavramının insan hayatı üzerindeki değişken etkilerine göz gezdirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The ability to store and retain experiences, sensations, impressions, perceptions and insights in order to revive them is defined as memory. While memory diversifies as a physical structure within itself, it is a phenomenon that leaves different traces in the individual and social sense. Paul Ricoeur thinks that memory is traces in the soul. Memory is a phenomenon that continues to be considered and discussed, both with its dynamic structure and its distinct relationship with many disciplines. While examining its relationship with different disciplines such as psychology, sociology, philosophy and architecture, the output of each relationship in human life is different. We call the output of its relation to sociology as history, while the output of its relation to architecture is space. Throughout history, the space used by the memory for storage has come to the fore with various reflections. This process, which started with tablets, enabled human beings to objectify memory, transfer knowledge and culture, such as paper, books, and libraries. While memory is objectified, spaces are used as a tool to organize and reach memory in this alternating relationship. In addition to this, humanity naturally conveyed its basic needs in the common denominator while trying to convey information, and it brought the relationship between memory and space in the story of the need for shelter, which is one of them, which extends to the present day. Are our memories just a manifestation to us, or are they nerve endings that we continue to communicate and nurture that influence our day? This study has been shaped within the framework of examining the relationship between space and memory, its reflections on society, the products that it brings to our lives, abstractly and concretely, and then looking at the reflections of the outputs of this relationship in our present life together with our past. By explaining the concept of home, which combines the concepts of space and memory in a common denominator, the definitions made for the house in this sense are emphasized, and this phenomenon is examined on the basis of the lives of many people from different cultures. In the works prepared by different artists in this sense, the variable effects of the concept of home on human life were examined.