In relation: Re-assessing responsiveness through human-machine interaction
İlişkilenim: Yanıt verirliliğin insan-makine etkileşimi yoluyla yeniden değerlendirilmesi
  1. Tez No: 771488
  2. Yazar: MELDA ERDİNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP MENNAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Yanıt Verirlilik, Canlılık, Davranış, Gövde, Yanıt Verir Mimari, İnsan-Makine Etkileşimi, Responsiveness, Liveliness, Behavior, Body, Responsive Architecture, Human-Machine Interaction
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Sibernetik, malzeme araştırmaları ve ağ teknolojilerindeki gelişmeler, yanıt verir mimariye insan katılımının hacmini ve yorumlanmasını etkiledi. Araştırma, yanıt verirlik kavramını ve kavramın mimarlık alanındaki yansıma(lar)ını incelemektedir. Bu doğrultuda tez, yanıt verir gövdedeki insan rolünü araştırmayı amaçlar ve insan-makine etkileşimi aracılığıyla katılımcıların sınırlarını yanıt verirlilik bakış açısı ile yeniden tanımlamayı hedefler. Tez, insan ve makine arasındaki ilişkilenimin yeniden değerlendirir ve yanıt verir gövde kavramı ile yeniden sorunsallaştırılmasını araştırır. Gövde bileşenleri arasındaki çözülmüş sınırlar, makine üzerine ontolojik ve felsefi tartışmalar ışığında incelenir. Yanıt verir gövdelerin tanımlanmasında makinesel yaklaşımların benimsenmesinin etkileri, çeşitli bağlamlardan seçilmiş vaka çalışmaları ile incelenmekte ve bu dönüşümler doğrultusunda insan ile makine/insan olmayan arasındaki sınırlamaların ortadan kalkma hali sorgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Advances in cybernetics, material research and network technologies affected the volume and the interpretation of human involvement in responsive architecture. The study scrutinizes the notion of responsiveness and its reflection(s) on/in the field of architecture. In this respect, it aims to investigate the role of the human in responsive bodies and seeks to redefine the boundaries of the participants through human-machine interaction in a responsive manner. The thesis offers a reassessment of the in-relation state between the human and the machine and investigates its re-problematization by responsive bodies. Dissolved boundaries between the components of the body are examined in light of ontological and philosophical machine debates. The effects of adopting machinic approaches in the definition of responsive bodies are examined with selected case studies from various contexts, and the dissolution of limitations between the human and the machine/non-human are questioned in line with these transformations.