K.K.T.C'de agroklimatik atlas geliştirme çalışması (Yağışlı ve kurak dönem olasılıklarının incelenmesi)
A study on development an agroclimatic atlas of North Cyprus (T.R.N.C) (Investigation of precipitation and dry period probabilities)
  1. Tez No: 77149
  2. Yazar: GÜLDEHAN BIYIKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATTİLA YAZAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kuzey Kıbrıs, yağış olasılıkları, kurak dönemler, agroklimatik atlas, Gamma Dağılımı, North Cyprus, Probability of Precipitation, Dry Periods, Agroclimatic Atlas, Gamma Distribution n
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışma, Kuzey Kıbrıs için Agroklimatik Atlas geliştirilmesinde ilk adım olarak yağış olasılıklarının saptanması amacıyla yapılmıştır. Çalışmada iki çeşit olasılık hesaplanmıştır. İlkinde; 1-2-3 ve 4 haftalık dönemlerde belirli eşik yağış miktarlarından ( 9 farklı eşik değeri) daha fazla yağış alma olasılığı, ikincisinde; kurak dönemlerin olasılıkları saptanmıştır. (Seçilen 3 eşik değerden daha az yağış alan ard arda gelen günler). Çalışmada K.K.T.C Meteoroloji Dairesi'ne ilişkin farklı bölgelerdeki 4 klimatoloji istasyonunun 23 yıllık (1975-1997) günlük yağış verileri kullanılmıştır. Yağış verileri EXCEL bilgisayar programı ile bilgisayar ortamına geçirildikten sonra, yağış olasılıkları ve kurak dönem olasılıkları“Eksik Gamma Dağılımı”ile belirlenmiştir. Bu metodun uygulanmasında, ortalama, varyans gibi parametrelerin kestiriminde ve Gamma Dağılımının parametrelerinin tahmininde yine EXCEL programının aynı amaçlı hazır fonksiyonlarından yararlanılmıştır. Bu çalışmanın sonucunda elde edilen bulgular Ekler bölümünde çizelgelerle sunulmuştur. Elde edilen sonuçlara göre, yağış olasılıkları Mart ayının ortalarından itibaren azalmakta ve yaz döneminin ortalarında en düşük değerlere indikten sonra tekrar artarak Ekim ayının sonundan itibaren yüksek değerlere ulaşmaktadır. Kurak dönem uzunlukları da yağış olasılıklarına paralel olarak değişmekte en uzun kurak dönemlere yaz mevsimi boyunca rastlanırken, en kısa kurak dönemler genelde Şubat ayı içinde olmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was undertaken for the determination of precipitation probabilities in North Cyprus as a first step for the development of an Agroclimatic Atlas of Turkish Republic of North Cyprus. Two probabilities have been calculated in this study: The first one is calculated in 1, 2, 3 and 4 weeks periods, the criterion being to receive more precipitation from nine threshold values of precipitation (selected criteria values), and the second probability is the probability of dry periods (consecutive days where the received precipitation is less than three selected criteria values). The study is based upon the daily precipitation amounts covering a 23 year period, (1975-1997) recorded by four climatological stations of TRNC Meteorological Office. The values of precipitation were transferred to the computer environment by the use of EXCEL software. The probabilities of precipitation and dry periods were determined by the Incomplete Gamma Distribution and the method of moments. Built-in functions of EXCEL programme was for the calculation of parameters like the mean value and variance and the parameters of gamma distribution. The results obtained are presented in tables at the Appendix. The probability of precipitation was found to be decreasing starting from mid-March and reaches to its lowest value at mid-summer. Then, an increase was found and the highest probability of precipitation is reached starting at the end of October. The length of the dry period also changes together with the probability of precipitation and the longest dry periods are found in summer months, while the shortest dry periods are found generally in February.