Lifli ve lifsiz beton numunelerde boyut etkisinin incelenmesi
Investigation of size effect on concrete samples with and without fibers
- Tez No: 771499
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL HAKKI ÇAĞATAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Beton, Basınç Dayanımı, Boyut Etkisi, Şekil Etkisi, Lif Katklı Beton, Concrete, Compressive Strength, Size Effect, Shape Effect, Fiber Reinforced Concrete
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 227
Özet
Bu çalışmada, lifli ve lifsiz beton numunelerin şekil ve boyutunun basınç dayanımı üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bu doğrultuda üç grupta farklı beton karışımları hazırlanmıştır. Birinci grupta, herhangi bir kimyasal veya mineral katkı kullanılmadan sadece su/çimento (0,5, 0,6, 0,65 ve 0,7) oranı esas alınarak karışımlar hazırlanmıştır. İkinci grupta, farklı basınç dayanımlarında (C12, C16, C25, C30, C35, C40 ve C50) karışımlar hazırlanmıştır. Üçüncü grupta ise C25 ile C35 karışımlarının içerisine farklı oranlarda çelik lif eklenerek karışımlar hazırlanmıştır. Bu karışımlar kullanılarak, l/d oranı 3,5 ile 0,67 arasında değişen farklı çap (10, 12 ve 15 cm) ve yükseklilerde (10, 15, 20, 25 ve 30 cm) silindir numuneler elde edilmiştir. Bu numunelere ilaveten farklı boyutlarda (7,1, 10, 12, 15 ve 20 cm) küp numuneler ve çelik lifli karışımların eğilme dayanımını bulabilmek amacıyla 10x10x50 cm boyutlarında prizma numuneler de üretilmiştir. Tüm numunelere 28. günde eksenel basınç dayanımı ve eğilmede çekme dayanımı deneyleri yapılmıştır. Yapılan deneyler sonucunda, farklı boyutlardaki silindir ve küp numunelerin basınç dayanımlarının sonuçları ile standart numunenin basınç dayanımı sonucu arasında karşılaştırmalar yapılmıştır. Elde edilen bulgular ışığında, numune şekil ve boy değişiminin, basınç dayanımı üzerinde kesin bir etkisinin olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of shape and size of concrete samples with and without fibers on compressive strength was investigated. For this reason, different concrete mixtures were prepared in three groups. In the first group, mixtures were prepared based on the water/cement ratio (0,5, 0,6, 0,65 and 0,7) without using any chemical or mineral additives. In the second group, mixtures with different compressive strengths (C12, C16, C25, C30, C35, C40 and C50) were prepared. In the third group, the mixtures were prepared by adding steel fiber at different rates into the C25 and C35 mixtures. By using these mixtures, cylindrical samples with different diameters (10, 12 and 15 cm) and heights (10, 15, 20, 25 and 30 cm) with a l/d ratio between 3,5 and 0,67 were obtained. In addition to these samples, cube samples of different sizes (7,1, 10, 12, 15 and 20 cm) and prism samples of 10x10x50 cm were also produced. In addition to these samples, 10x10x50 cm prism samples were also produced in order to find the bending strength of steel fiber mixtures. Axial compressive strength and bending tensile strength tests were performed on all samples at the age of 28th day. As a result of the experiments, comparisons were made between the results of the compressive strength of the cylinder and cube samples of different sizes and the compressive strength of the standard sample. In the light of the findings, it was seen that the sample shape and length change had a definite effect on the compressive strength.