Domateste fusarium oxysporum f.splycopersici'nin neden olduğu fusarium solgunluğuna karşı salisilik asidin ve endomikorizal fungus glomus etunicatus'un kullanılmasuı
- Tez No: 77151
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BİÇİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici, Glomus etunicatum, Induced resistance, Salicyclic Acid II
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZÎ DOMATESTE Fusarium oxsporum f.sp lycopersicpms NEDEN OLDUĞU Fasarrom SOLGUNLUĞUNA KARŞI SALÎSİLÎK ASİDİN VE ENDOM1KOR1ZAL FUNGUS Glomus etunicatus'UN KULLANILMASI HÜLYA ÖZGÖNEN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA/FİTOPATOLOJİ ANABİUM DAU Danışman; Prof Dr. Mehmet BİÇİCİ Yıl: 1998, Sayfa: 42 Jüri : Prof. Dr. Mehmet BİÇİCİ Prof. Dr. Saadettin BALOĞLU Doç. Dr. Ali ERKILIÇ Bu çalışmada Salisilik asit ve Glomus etunicatum'un domateslerde bitki gelişmesi ve solgunluk hastalığı etmeni Fusarium oxysporum f.sp. lycppercisi üzerine etkileri araştırılmıştır. Fusarium oxysporum f.sp. lycopercisi 'nin infeksiyonlarının olmadığı durumda, G. etunicatum sürgün kuru ağırlığı, sürgün uzunluğu ve kök uzunluğunu arttrıcı etkide bulunmuştur, Fusarium oxysporum f.sp. lycopercisi 'van bitkilerde infeksiyona neden olduğu zaman ise yine G. etunicatum, sürgün kuru ağırlığı, sürgün uzunluğu ve kök ağırlığını arttırmıştır. Fusarium oxysporum f.sp. lycopercisi infeksiyonlarının olmadığı ve olduğu durumlarda G. etunicatum, domates köklerini sırasıyla %62.3 ve 53.2 oranında kolonize etmiştir. Ancak G. etunicatum 'un Salisilik Asit ile kombinasyonlarında kök kolonizasyonu önemli oranda azalmıştır. Salisilik Asit'in in vitro' da Fusarium oxysporum f.sp. lycopercisi 'nin miseliyal gelişmesini tamamen engellemiş, ve ED50 değeri 0.51 mM olarak bulunmuştur. Sonuçlar domateslerde G. etunicatum'un bitki gelişimi, verim ve Fusarium oxysporum f.sp. lycopercisi infeksyonlarına karşı kullanılabileceğini göstermiştir. Yine Salisilik Asit özellikle patojen üzerine etkili olmuşsa da G. etunicatum' un kök kolonizasyonunu olumsuz etkilemiş olması dikkate alınmalıdır. Anahtar Kelimeler. Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici, Glamus etunicatum, Dayanıklılığın teşviki, Şahsilik Asit
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSe. THESIS THE USING SALICYCLIC ACID AND ENDOMYCORRHIZAL FUNGUS Glomus etunicatus AGAINST Fusarium WILT CAUSED BY Fusarium oxysporum tsp lycopersici ON TOMATO HÜLYA ÖZGÖNEN DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION/PHYTOPATHOLOGY DIVISION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Mehmet BİÇİCİ Year: 1998, Pages:42 Jury : Mehmet BİÇÎCÎ : Saadettin BALO?LU : AH ERKILIÇ In this study, the effect of Salicylic Acid and Glomus etunicatum on plant development of tomato and on wilt disease Fusarium oxysporum f.sp lycopersici were investigated In the case of the absence of Fusarium oxysporum f.sp lycopersici dry weight of plant, heigth of plant and heigth of root were increased by G. etunicatum.. In the case of the infection of Fusarium oxysporum f.sp lycopersici, G. etunicatum colonized the root of tomato 623 and 53.2%, respectively. However, in combination of G. etunicatum and Salicyclic Acid, the root colonization decreased at significant ratio. Salicyclic Acid inhibited the miselial development of Fusarium oxysporum f.sp lycopersici in vitro compeletely and ED50 value was found as 0.51 mM. Results showed that G. etunicatum could be used against development of plant, yield and infection of Fusarium oxysporum f.sp lycopersici on tomato. While Salicyclic Acid is effective on the pathogen, it must be taken into consideration that, the root colonization of G. etunicatum is effected negatively.