Seyhan Nehri'nin kollarından birini oluşturan Sarıçam Deresinin fizikokimyasal ve bakteriyolojik özellikleri açısından araştırılması
The Research on physical chemical bacteriologic features on Sarıçam Stream which is a branch of the Seyhan River
- Tez No: 77152
- Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN SARIHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Sarıçam deresi, su kalitesi, kirlilik, Sarıçam stream, water quality, pollution II
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ SEYHAN NEHRİNİN KOLLARINDAN BİRİNİ OLUŞTURAN SARIÇAM DERESİNİN FİZİKOKİMYASAL VE BAKTERİYOLOJİK ÖZELLİKLERİ AÇISINDAN ARAŞTIRILMASI ARZU ÖZLÜER ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ SU ÜRÜNLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Ercan SARIHAN Yıl: 1998, Sayfa: 55 Jüri: Prof. Dr. Ercan SARIHAN Yrd.Doç. Dr. M.Z. Lugal GÖKSU Yrd.Doç. Dr. Gülsen ALTUG Bu çalışmanın amacı, Sarıçam deresinin fizikokimyasal ve bakteriyolojik yönden kirliliğinin araştırılarak kirlilik parametrelerinin aylık değişimlerini incelemektir. Elde edilen sonuçlar çevre ve iklimsel etmenlere bağlı olarak değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonucunda, Sarıçam deresinin evsel ve endüstriyel atıklarla kirletildiği, doğal su özelliğini tümüyle kaybettiği, özellikle yaz aylarında derenin ana kaynağını oluşturan su sızıntılarının büyük bir bölümünün kuruduğu ve dereye büyük ölçüde kanalizasyon karıştığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Msc. THESIS THE RESEARCH ON PHYSICAL, CHEMICAL, BACTERJOLOGIC FEATURES ON SARIÇAM STREAM WHICH IS A BRANCH OF THE SEYHAN RIVER ARZU ÖZLÜER DEPARTMENT OF FISHERIES INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Ercan SARIHAN Year: 1998, Pages : 55 Jury: Prof. Dr. Ercan SARIHAN Assist. Prof.Dr. M.Z. Lugal GÖKSU Assist.Prof.Dr. Gülşen ALTU? The aim of this study, physical, chemical and bacteriological parameters of pollution in Sarıçam stream and monthly variations of these parameters to investigate. Results obtained from the analysis were evaluated with climatic and environmental factors together. At the end of this study, It was determined that Sarıçam stream has been highly polluted with domestic and industrial wastes and lost its natural water charecteristic, major water sources of the stream are dried, especially in summer and the stream is contained only waste waters from domestic and industrial sources.