Siyah alaca ineklere sıcak yaz aylarında duş uygulaması sağlanmasının süt verimine etkisi ve duşa girme alışkanlığına ilişkin davranışın saptanması
  1. Tez No: 77153
  2. Yazar: EMİNE ÖNGEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL ÖZKÜTÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sıcaklık Stresi, Süt İneği, Duş Uygulaması, Heat Stress, Dairy Cow, Having Shower. n
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ EMİNE ÖNGEL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Kemal ÖZKÜTÜK Yıl: 1998, Sayfa:57 Jüri: Prof. Dr. Kemal ÖZKÜTÜK Prof. Dr. Lütfi ÖZCAN Doç. Dr. Osman TORUN Bu çalışma, Siyah Alaca ineklere sıcak yaz aylarında duş olanağı sağlanmasının süt verimine etkisi ve duşa girme alışkanlığına ilişkin davranışın saptanması amacıyla yürütülmüştür. 21 Temmuz ve 10 Eylül 1997 tarihleri arasında, 2 periyot halinde süren denemede, 10'arlı 2 gruptan oluşan 20 adet sağmal inek kullanılmıştır. Basit Dönüşümlü Deneme Planına göre yapılan analiz sonucunda, duş uygulamasının deneme sırasında oluşan sıcaklık ve nem koşullarında süt verimi üzerine istatistiki bir etkisi olmadığı anlaşılmıştır. Duşa girme davranışı bakımından ineklerin, orta derecede stres ortamının var olduğu I. periyot süresince, II. periyotta oluşan ve nispeten stres ortamı oluşturmayan hava koşullarına oranla daha uzun süre ve daha fazla sayıda duşa girdikleri gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE EFFECT OF PROVIDING SHOWER ON MILK PRODUCTION AND ÖNGEL DEPARTMENT OF ANIMAL SCIENCE INSTITUTE OF NATURAL AND OBSERVATIONS ON BEHAVIOUR OF HAVING SHOWER OF BLACK AND WHITE COWS AT HOT SUMMER MONTHS EMİNE ÖNGEL DEPARTMENT OF ANIMAL SCIENCE APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Kemal ÖZKÜTÜK Year: 1998, Pages:57 Jüri: Prof. Dr. Kemal ÖZKÜTÜK Prof. Dr. Lütfi ÖZCAN Doç. Dr. Osman TORUN This experiment was conducted to find out the effect of providing shower on milk yield and observations on behaviour of having shower of black and white cows at hot summer months. Twenty milking cows were selected for two groups and at two periods for the experiment during 21st July to 10th September 1997. There is no significant effect of having shower on milk yield at prevailing temperature and humidity conditions during the experiment, according to the analysis carried out at cross over design. The behaviour of cows having shower were longer and more frequent then the second period where almost very mild stress conditions were observed.