Çiftehanda sağlık turizmine yönelik fayda-maliyet incelemeleri kapsamında travel-cost yönteminin uygulanması
Putting into practice the travel-cost method under studying of the cost benefit aimed at health tourism in çiftehan
- Tez No: 77154
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FARUK ALTUNSAKA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Peyzaj Ekonomisi, Çiftehan Kaplıcaları ve Çevresi, Fayda- Maliyet Analizi, Seyahat Maliyeti Yöntemi
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ ÇİFTEHAN'DA SAĞLIK TURİZMİNE YÖNELİK FAYDA-MALİYET İNCELEMELERİ KAPSAMINDA TRAVEL-COST YÖNTEMİNİN UYGULANMASI Betül ÇETİNER ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ PEYZAJ MİMARLIĞI ANABİLİM DALI Danışman: Doç. Dr. M. Faruk ALTUNKASA Yıl: 1998 Sayfa:.... Jüri : Doç. Dr. M. Faruk ALTUNKASA : Doç. Dr. Muzaffer YÜCEL : Yrd. Doç. Dr. Aykut GÜL Bu araştırma, ülkemizde sağlık turizmi açısından önemli bir potansiyele sahip İç Anadolu Bölgesi dağ yerleşimlerinden biri olan Çiftehan kaplıca ve çevresinde rekreasyonel kullanım potansiyelinin ortaya konulması ve bu potansiyelin ekolojik unsurlarla dengeli kullanım ilkelerinin geliştirilmesi amacı ile yapılmıştır. Çalışmanın ilk aşamasında, alanın doğal ve kültürel yapısı incelenmiş, amaca uygun olarak hazırlanıp uygulanmış anketler ile ziyaretçilerin bu alana geldikleri yerler ve seyahat özellikleri ile ilgili veriler toplanmış ve bütün bunlara bağlı olarak bir yıldaki seyahat maliyetleri tahmin edilmiştir. Çalışmanın son. aşamasında ise; araştırma alanından rekreasyon ve sağlık turizmi açısından sağlanan fayda fiyatlandırılmış ve sonuç (0.90) l'den küçük olduğu için alandaki maliyetin sağlanan faydadan daha fazla olduğu saptanmış ve alanda ortaya çıkabilecek fayda-maliyet sorunları ile çözüm önerilerinin Peyzaj Mimarlığı disiplini içerisinde geliştirilmesine çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HIGH LICANCE THESIS PUTTING INTO PRACTICE THE TRAVEL-COST METHOD UNDER STUDYING OF THE COST-BENEFIT AIMED AT HEALTH TOURISM IN ÇİFTEHAN Betül ÇETÎNER ÇUKUROVA UNIVERSITY SCIENCE INSTITUTE LANDSCAPE ARCHITECTURE MAIN BRANCH Advisor: Doç. Dr. M. Faruk ALTUNKASA Yıl: 1998 Sayfa:... Jury : Doç.Dr. M. Faruk ALTUNKASA : Doç. Dr. Muzaffer YÜCEL : Yrd. Doç. Dr. Aykut GÜL This research has been done aiming to present the potential recreatinial usage and develop the basic usage of this potential which is balanced with echologic components of the area called Çiftehan and its environment which is located in the Middle Anatolian Mountanious region and is considered one of the most important places in the tourism of health. At the beginning of this study, the land natural and the datas are collected regarding the visitors visiting this place and the specialities of their travels and also these data are collected by preparing interview having the aim of figuring out the yearly costs on these tours by these visitors and a guess about these yearly cost has been done. At the end of this study, the research benefit has been priced. Though the result is found as 0.90 smaller than 1, it has been examined that the research cost is bigger than the research benefit. The cost- benefit problems which may appear in the research and the solution proposals are focused in the frame of landscape architecture. The key words: Landscape Economy, Çiftehan Thermal-Spring and its Environment, The Cost-Benefit Analysis, The Travel- Cost Method. II