VA mikorizanın şeker mısırında bitki gelişmesi, verim ve koçan özellikleri üzerine etkisi
Effect of VA mycorrhiza on plant growth, yield and ear characteristic in sweet corn
- Tez No: 77155
- Danışmanlar: PROF. DR. KAZIM ABAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mikoriza (G. mosseae), Fosfor, Şeker Mısın, Verim, Besin Elementi Alımı, Mycorrhizae (G. mosseae), Phosphorus, Sweet Com, Yield, Nutrient Uptake
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
1998 yılında Gazipaşa'da yapılan denemede gübre ve mikorizanın şeker mısırında bitki gelişmesi, verim ve koçanın kalite özellikleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Denemenin kurulduğu yerden toprak örnekleri alınarak toprakların doğal mikoriza sayısı ve çeşitli toprak özellikleri belirlenmiştir. Çalışmada, Merit ve Golden Beauty hibrid şeker mısırı çeşitleri kullanılmıştır. Mikoriz x gübre etkileşimini incelemek amacıyla parsellere GO = 0 kg/da P2O3 ve N, Gl =5 kg/da P2O5 ve 2 kg/da N ve G2 = 10 kg/da P2O5 ve 4 kg/da N olmak üzere 3 farklı gübre dozu toprak hazırlığı sırasında uygulanmıştır. Parsellerin yarısına mikoriza uygulanıp, yansının da kontrol olarak bırakıldığı deneme 3 tekerrürlü olarak kurulmuş ve yürütülmüştür. Deneme boyunca 3 farklı zamanda biomass ölçümü yapılmış; ayrıca köklerde mikoriza infeksiyonuna bakılmıştır. Denemenin sonunda toplam verim alınmış, ayrıca koçan Özellikleri incelenmiştir. Hasat sonunda, parsellerden alınan toprak örneklerinde mikoriza spor sayılan saptanmıştır. Araştırma bulgulan; gübre uygulamasının çıkış tarihini, kök gelişimini, verimi ve erkenciliği artırdığı; mikorizanın ise önemli bir etki yapmadığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Effect of nutrient and mycorrhiza on plant growth and ear quality were investigated on sweet corn in Gazipaşa in 1998. Natural mycorrhiza numbers and soil characters were determinated in soil samples that were collected from experiment area. Merit and Golden Beauty hybrid varieties were used as plant material. Three nutrient doses (GO = 0 kg/da P205 and N, Gl =5 kg/da P205 and 2 kg/da N and G2 = 10 kg/da P2Os and 4 kg/da N) were applied by preparing soil in order to investigating the relationship between phosphorus and mycorrhiza. Mycorrhiza was put in the one side and another side was control. Experiment has been 3 replicants. During experiment, 3 different times biomass measuring have done and looked at root-mycorrhiza infection to show the effect of mycorrhiza on the maize plants growth. End of the experiment, total yield was counted. Beside this, to know ear quality, ear characteristics analys was done.