Uluslararası Ceza Mahkemesinde yargılama süreci
Trail process in the International Criminal Court
- Tez No: 771569
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASİN POYRAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kovuşturma, Roma Statüsü, Soruşturma, Tamamlayıcı Yargı Yetkisi, Temyiz, Uluslararası Ceza Mahkemesi, Uluslararası Suç, Appeal, International Criminal Court, investigation, international crime, Rome Statute, prosecution, supplementary jurisdiction
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışmada Uluslararası Ceza Mahkemesinin yargılama süreci, Roma Statüsünün normatif düzenlemeleri ve Mahkemenin yargılama pratiği çerçevesinde inceleme konusu yapılmıştır. Uluslararası Ceza Mahkemesi soykırım, insanlığa karşı suçlar, savaş ve saldırı suçları gibi uluslararası toplum bakımından en ciddi suçlara ilişkin yargı yetkisine sahip ilk daimî uluslararası mahkeme özelliği göstermektedir. Aynı zamanda uluslararası suçların sorumlularının yargı önüne çıkarılmasını sağlayan bu yargı organı barışa, insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne saygı duyulması yolunda da önemli bir adım atıldığının açık göstergesidir. Gerek şahsi menfaatler sebebiyle gerekse devlet menfaati olduğu ileri sürülerek gerçekleştirilen ve uluslararası sonuçlar doğuran suçlar mevcut devletlerin çoğunun kabulüyle bir hukuki zemine oturtulmuş, kuralları önceden belirli bir yargılama neticesinde bu suçlara bir yaptırım uygulanmasına imkân sağlanmıştır. Her geçen gün insanların ve devletlerin birbiriyle temasının, iletişiminin, birlikteliğinin arttığı ve çeşitlendiği mevcut zaman diliminde, uluslararası toplumun çoğunluğunu oluşturan devletlerin uluslararası suçlar kapsamında aynı birlik ve duruş içinde bulunması barış, insan hakları ve hukukun üstünlüğü gibi doğal ve insani değerlere olan saygıyı koruma yolunda bir inanç ve güven inşa etmiştir. Elbette bu inanç ve güvenin devam edebilmesi Uluslararası Ceza Mahkemesi nezdinde yapılacak soruşturmanın ve yargılamanın önceden belirlenen kurallara göre yürütülmesine, verilecek kararların aynı kurallara göre uygulanmasına bağlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, the International Criminal Court trial process, the Rome Statute and the court's practical implementation are examined. The International Criminal Court is the first permanent international court that deals with the most serious crimes from the perspective of the international community, such as genocide, crimes against humanity, war crimes and aggression. At the same time, this judicial body, which ensures that those responsible for international crimes are brought to justice, is a clear indication that an important step has been taken towards respect for peace, human rights and the rule of law. For the first time, crimes that have international repercussions, whether because of personal interests or to the state, were established on a legal basis with the acceptance of the majority of the administering powers, and offered the possibility of imposing penalties for these crimes as a result of the trial according to predetermined criteria. In the current time period in which communication, outreach, unity and diversity of people and nations is increasing with each passing day, the nations that make up the majority of the international community have the same unity and position within the scope of international crimes as a way to protect and respect the natural and human values such as peace, human rights, rule of law and building faith and trust. Of course, the continuation of this belief and trust depends on the implementation of the investigation and trial before the International Criminal Court according to the predetermined rules, and the implementation of decisions according to the same rules.