Azerbaycan Genel Sağlık Sigortası uygulaması: Kanada ve Japonya Genel Sigortası sistemleri ile karşılaştırma
Review of health insurance system in Canada and Japan and a model proposal for Azerbaijan
  1. Tez No: 771703
  2. Yazar: NAZRIN HUSEYNOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZAHİDE AYYILDIZ ONARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sigortacılık, Insurance
  6. Anahtar Kelimeler: Genel sağlık sigortası, sigorta, sağlık sigortası, sosyal sağlık, General health insruance, insurance, health insurance, social health
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kuruluşlarında Yönetim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
İnsanlar ekonomik, kültürel ve sosyal haklardan önce yaşama ve sağlık hakkına sahiptir. Sağlık hakkı olmadan diğer haklara sahip olmak insanoğlu için önemini tamamen kaybetmektedir. Sağlık hakkı tanım olarak; bireylerin toplumdan ve devletten, gerektiği durumlarda tedavi ve hastalığın çıkış nedeninin ortadan kaldırılmasını talep edebilmesidir. Sağlık sigortaları da bu aşamada devreye girmektedir. Tüm dünya ülkelerinde sağlığın finansmanında benzer sorunlar yaşanmaktadır. Çalışma kaynak taraması metodu ile yapılmış olup Azerbaycan, Kanada ve Japonya sağlık sistemleri ile sınırlandırılmıştır. Bu çalışmada Azerbaycan; 2021 yılına kadar yasal sağlık sigortası sistemi olmayan bir ülke olarak dünyanın en iyi sosyal sağlık sigortası uygulamasına sahip olan Kanada ve Japonya sağlık sistemiyle karşılaştırma yaparak bu sorunlara karşı aldığı önlemler araştırılmış olup Azerbaycan için bir model önerisinde bulunulmuştur. İncelemek için Kanada ve Japonya'nın seçilmesi bu ülkelerin sağlık sigortası sistemlere bakıldığı zaman Azerbaycan'da uygulanabilirliği yüksek bir model önerilmesi mümkün olduğu içindir.
Özet (Çeviri)
People have the right to life and health before economic, cultural and social rights. Without the right to health, having other rights completely loses its importance for human beings. By definition, the right to health; It is the ability of individuals to demand treatment and elimination of the cause of the disease from the society and the state when necessary. Health insurance also comes into play at this stage. There are similar problems in the financing of health in all countries of the world. The study was conducted with the literature review method and was limited to the health systems of Azerbaijan, Canada and Japan. In this study, Azerbaijan; By comparing the health systems of Canada and Japan, which have the best social health insurance practices in the world, as a country that does not have a legal health insurance system until 2021, the measures taken against these problems have been researched and a model proposal has been made for Azerbaijan. Choosing Canada and Japan for the study is because it is possible to propose a model with high applicability in Azerbaijan when looking at the health insurance systems of these countries.