Sınırlı sırt çantası problemlerinin çözümünde nöroevrim
Neuroevolution for solving bounded knapsack problem
  1. Tez No: 771835
  2. Yazar: HEDİYE ALTIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARİF GÜRSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Sınırlı sırt çantası, Nöroevrim, Optimizasyon, Evrimsel çok amaçlı optimizasyon algoritmaları, Genetik algoritma, Bounded knapsack problem, Neuroevolution, Optimization, Evolutionary multiobjective optimization algorithms, Genetic algorithms
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Sırt çantası problemi matematiksel olarak“kombinatorik optimizasyon”problemidir. Günlük hayatta kaynak atama, bilgisayar bilimleri ve finans gibi pek çok alanda kullanılmaktadır. Bu problemin amacı, ağırlıkları ve değerleri bilinen nesnelerin çantanın kapasitesini aşmayacak ve değeri büyüklenecek şekilde yerleştirmektir. Yani herhangi bir problemde maksimum verim elde edebilmek amacıyla sırt çantası çözümü kullanılabilmektedir. Sınırlı sırt çantası probleminde ise her nesne miktarından birden fazla olduğu varsayılır ancak her bir nesne için mevcut nesne miktarı sınırlıdır. Nöroevrim ise yapay sinir ağları parametreler, topoloji ve kurallar oluşturmak için evrimsel algoritmalar kullanan bir yapay zekâ türüdür. Burada amaç, karları ve ağırlık bilgilerini kullanarak elemanların ikili bir sınıflandırmasını yaparak çözümler üretmek için yapay sinir ağlarını kullanmaktır.
Özet (Çeviri)
The knapsack problem is matematically a 'combinatorial optimization' problem. It is used in many areas such as resource allocation, computer science and finance in daily life. The purpose of this problem is to place objects of known weights and values so that they do not exceed the capacity of the bag and maximize value. In other words, a knapsack problem can be used in order to achieve maximum efficiency in any event. In the bounded knapsack problem, it is accepted that there is more than one placement opportunity for each item, but the number of items available for each item is bounded. Neuroevolution, on the other hand, is a type of artificial intelligence that uses evolutionary algorithms to create artificial neural networks parameters, topology and rules. The aim here is to use neural networks to generate solutions by making a binary classification of items using information about their profits and weights.