Gazipaşa-antalya örtüaltı muz plantasyonlarında beslenme durumunun belirlenmesı
Nutritional status of banana under protected cultivation of Gazipasa-Antalya region
- Tez No: 771839
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EŞREF İRGET
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Muz, Gazipaşa-Antalya, beslenme durumu, toprak, yaprak, analiz, Banana, Gazipaşa-Antalya, mineral nutrition, soil, leaf, analysis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bitki Besleme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu araştırma, Gazipaşa-Antalya yöresinde Örtü altı muz plantasyonlarının beslenme durumunu belirlenmesi amacı ile yapılmıştır. Bu amaçla bölgeyi temsilen seçilen 20 plantasyondan toprak ve yaprak örnekleri alınarak analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre muz plantasyon topraklarının hafif alkalin reaksiyonlu, kireç içeriğinin yüksek ve organik madde açısından genelde orta derecede oldukları saptanmıştır. Muz plantasyonlarının N, P, Fe, Zn, Mn ve B açısından beslenme problemleri olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the reserach was to determine of mineral nutrition of banana plantation under protected cultivation in Gazipaşa-Antalya. In this regard ,20 representative soil and leaf samples were taken and analysed. Results revealed that soils of banana plantations have generally silightly alkaline reactions with high lime and medium organic matter content. Some malnutrition problems in respect to N, P, Fe, Zn, Mn, B were detected in plantations.