Göç yaşamış bireylerde somatik belirtiler ile evlilik doyumuve kültürlenme arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between somatic symptoms, marriage satisfaction and culturation in immigrant individuals
- Tez No: 771857
- Danışmanlar: DR. BİNGÜL SUBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Göç, Somatik Belirtiler, Evlilik, Kültür, Migration, Somatic Symptoms, Marriage, Culture
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Teknolojik ilerlemeler ile birlikte insanların isteklerindeki, çalışma yerlerindeki ve ulaşım seçeneklerindeki genişlemenin bir sonucu olarak çok ulusluluk ve çeşitlilik kültürlülük ortaya çıkmıştır. Göç yaşamış bireylerde somatik belirtiler ile evlilik doyumu ve kültürlenme arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu araştırma, ilişkisel tarama modeli ile desenlenmiş betimsel bir araştırmadır. Bu araştırmanın evreni 2020-2021 yılı içerisinde halen evli bireylerden oluşturulmuştur. Araştırmanın örneklemi ise Gelişigüzel örneklem yöntemiyle seçilen 18 yaş ve üzeri 350 evli katılımcıdan oluşmaktadır. Araştırmaya seçkisiz örnekleme yöntemlerinden uygun örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Araştırmada katılımcıların kişisel bilgilerini belirlemek için hazırlanan Sosyo-demografik form ile birlikte Somatizasyon Ölçeği (SÖ), Evlilik Yaşam Ölçeği (EYÖ) ve Kültürlenme Ölçeği (KÖ) veri toplama aracı olarak kullanmıştır. Araştırma sonucunda somatizasyon ve evlilik yaşam doyum düzeyinin cinsiyete göre değiştiği tespit edilmiştir. Kadınların somatizasyon ve evlilik yaşam ölçeği düzeyinin erkeklerden anlamlı bir şekilde daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Araştırmanın bir diğer önemli bulgusunda somatizasyon ile evlilik yaşam doyum, entegrasyon, ayrılma, asimilasyon, marjinalleşme ve kültürlenme düzeyi arasında düşük düzeyde anlamlı olmayan bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Bu program kapsamında göç etmiş evli kişilere kültürler tanıtılarak ve psikososyal destek hizmetleri sunularak destek olunacaktır. Ayrıca toplumla bütünleşmeleri ve kendileri gibi evli olan diğer bireylerle etkileşimleri sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Multinationality and diversity and multiculturalism have emerged as a result of the expansion in people's desires, workplaces and transportation options, along with technological advances. It is aimed to examine the relationship between somatic symptoms, marital satisfaction and acculturation in individuals who have migrated. This research is a descriptive research designed with the relational survey model. The universe of this research was composed of still married individuals in 2020-2021. The sample of the study consists of 350 married participants aged 18 and over, selected by random sampling method. It was determined by the convenient sampling method, which is one of the random sampling methods for the research. In the study, the Somatization Scale (SS), Marriage Life Scale (MLS) and Acculturation Scale (AS) were used as data collection tools together with the socio-demographic form prepared to determine the personal information of the participants. As a result of the research, it was determined that the level of somatization and marital life satisfaction differed according to gender. It was determined that women's somatization and marital life scale levels were significantly higher than men's. Another important finding of the study was that there was a low-level non-significant relationship between somatization and marital life satisfaction, integration, separation, assimilation, marginalization and acculturation. Within the scope of this program, married people who have migrated will be supported by introducing cultures and providing psychosocial support services. In addition, they should be integrated into the society and interact with other married individuals like themselves.