Göçün psikolojik ve kültürel etkileri: 1989 Bulgaristan örneği
Psychological and cultural effects of migration: The case of Bulgaria in 1989
  1. Tez No: 940846
  2. Yazar: HALİSE NUR ARSLAN DOĞALI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELTEM NARTER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Zorunlu göç, psikolojik etkiler, kültürel uyum, ayrımcılık, göçmen deneyimi, ekonomik problemler, Forced migration, psychological effects, cultural adaptation, discrimination, migrant experience, economic problems
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu araştırma, 1989 yılında Bulgaristan'dan Türkiye'ye gerçekleşen zorunlu göçün bireyler üzerindeki psikolojik ve kültürel etkilerini incelemektedir. Göç, yalnızca fiziki bir yer değişimi değil; bireylerin kimliğini, aidiyet duygusunu ve sosyal uyum süreçlerini etkileyen çok yönlü bir süreçtir. Bu kapsamda çalışmanın amacı, zorunlu göç sürecinin bireylerde yarattığı duygusal etkileri, psikolojik etkileri, ekonomik zorlukları ve etkilerini anlamaya çalışmaktır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmış; 1989 zorunlu göçünü yaşamış 60 kişiyle yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Görüşmelerden elde edilen veriler içerik analizi ile değerlendirilmiştir. Bulgular, göçmenlerin Türkiye'ye geldikten sonra yeni bir topluma uyum sağlamakta zorlandıklarını hem sosyal hem de kültürel anlamda dışlanmışlık duygusu yaşadıklarını göstermektedir. Katılımcıların önemli bir kısmı barınma ve ekonomik sorunlarla mücadele etmiş, buna karşın en büyük destek kaynakları aileleri ve yakın çevreleri olmuştur. Psikolojik düzeyde ise katılımcıların %63,3'ü gruplar arası ayrımcılığa maruz kaldığını belirtmiştir. Araştırma sonucunda; yalnızlık, belirsizlik, ayrılık ve geçmişe duyulan özlem gibi duygusal temaların ön plana çıktığı görülmüştür. Çalışma, zorunlu göçün bireyler üzerinde yarattığı çok boyutlu etkileri görünür kılmayı ve bu alandaki literatüre katkı sunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the psychological and cultural effects of the 1989 forced migration from Bulgaria to Turkey. Migration is not only a physical relocation but also a complex process that affects individuals' identity, sense of belonging, and social adaptation. In this context, the study aims to explore the emotional and psychological impacts of forced migration, economic difficulties faced by migrants, and the role of support mechanisms in coping with these challenges. A qualitative research method was used, and semi-structured interviews were conducted with 60 individuals who experienced the 1989 migration. The data obtained from these interviews were analyzed through content analysis. Findings show that migrants struggled to adapt to the new society in Turkey and frequently reported feelings of social and cultural exclusion. Many participants faced housing problems and financial hardship; however, their main sources of support were family members and close social networks. On a psychological level, 53.3% of the participants stated that they experienced intergroup discrimination. As a result of the study, emotional themes such as loneliness, uncertainty, separation, and longing for the past emerged prominently. This research aims to reveal the multidimensional effects of forced migration on individuals and to contribute to the academic literature on this subject.