Tiroid hastalıklarında IgG4 düzeyi
IgG4 level in thyroid diseases
  1. Tez No: 771874
  2. Yazar: KUTAY KIRDÖK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLÜFER ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: IgG4, IgG4/IgG, Graves, Oftalmopati, Türkiye, IgG4, IgG4/IgG, Graves, Ophthalmopathy, Turkey
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Giriş ve Amaç: IgG4, B lenfositlerin antijenlerle uyarılması sonucunda sentezlenen ve vücuttaki organların pek çoğunda inflamasyon ve bunun sonucunda fonksiyon bozukluğu yaratan bir oto antikor olup IgG4 ilişkili hastalıkların temelini oluşturmaktadır. IgG4 ilişkili hastalıkların görüldüğü bir organ da tiroid bezidir. Tiroid bezinin hastalıklarının IgG4 seviyesini ölçmek, klinik etkilerini gözlemlemek ve ülkemizdeki sıklığını öğrenmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 22/04/2021 ile 18/11/2021 tarihleri arasında Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları polikliniğine başvuran hastalar dahil edildi. Hastaların demografik, öz geçmiş, soy geçmiş ve ilaç kullanım öyküsü bilgileri not edildi. IgG4 ve diğer laboratuvar parametrelerine bakıldı. Sistemde yer alan ultrasonografi sonuçları not edildi. Bulgular: Çalışmamıza 143 kadın (%72), 56 erkek (%28) toplam 199 hasta dahil edildi. Hastaların yaşı median 44,48 ± 15,02 yıl, tanı süresi median 4 (3.5-5.5) yıldı. IgG4 ≥ 135 mg/dl olan hasta sayısı 35 (%17.6), IgG4 / IgG ≥ %8 olan hasta sayısı ise 56 (%28.1) idi. Graves hastalığı, Hashimoto tiroiditi, tiroid nodülü ve kontrol grubunun IgG4 ve IgG4 / IgG seviyeleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık görülmedi. Graves hastalarında IgG4 ≥ 135 mg/dl ve IgG4 / IgG ≥ %8 olan gruplarda sT3, sT4 ve Hertel skoru istatistiksel olarak anlamlı yüksekti. Hashimoto tiroidi grubunda istatistiksel anlamlı farklılık saptanmadı. Kontrol grubunda ise IgG4 seviyesi literatürdeki oranların çok üzerinde bulundu. Sonuç: Çalışmamızda IgG4 ve IgG4 / IgG seviyeleri açısından 4 grup birbiri ile kıyaslandığında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. IgG4'ün Graves hastalığında tiroid hormon yüksekliği ve oftalmopati şiddetine etkisi olabileceği düşünülmüştür. Kontrol grubunda literatüre göre oldukça yüksek oranda saptanan IgG4 pozitifliği açısından Türkiye popülasyonunda ileri araştırmalar yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: IgG4 is an auto antibody that is synthesized as a result of stimulation of B lymphocytes with antigens and causes inflammation and dysfunction in many organs in the body and forms the basis of IgG4-related diseases. Another organ where IgG4-related diseases are seen is the thyroid gland. We aimed to measure the IgG4 level of thyroid gland diseases, to observe their clinical effects and to learn the frequency in our country. Materials and Methods: Patients who applied to Manisa Celal Bayar University Hospital Endocrinology and Metabolic Diseases polyclinic between 22/04/2021 and 18/11/2021 were included in our study. Demographic, history, family history and drug use history of the patients were noted. IgG4 and other laboratory parameters were checked. Ultrasonography results in the system were noted. Results: A total of 199 patients, 143 women (72%) and 56 men (28%), were included in our study. The median age of the patients was 44.48 ± 15.02 years, and the median time of diagnosis was 4 (3.5-5.5) years. The number of patients with IgG4 ≥ 135 mg/dl was 35 (17.6%), and the number of patients with IgG4 / IgG ≥ 8% was 56 (28.1%). There was no statistically significant difference between IgG4 and IgG4 / IgG levels of Graves' disease, Hashimoto's thyroiditis, thyroid nodule and control group. In Graves' patients, fT3, fT4 and Hertel scores were statistically significantly higher in groups with IgG4 ≥ 135 mg/dl and IgG4 / IgG ≥ 8%. No statistically significant difference was found in the Hashimoto thyroid group. In the control group, the IgG4 level was found to be much higher than the rates in the literature. Conclusion: In our study, no statistically significant difference was found when the 4 groups were compared with each other in terms of IgG4 and IgG4 / IgG levels. It has been thought that IgG4 may have an effect on thyroid hormone elevation and the severity of ophthalmopathy in Graves' disease. Further studies are needed in the Turkish population in terms of IgG4 positivity, which was detected at a very high rate in the control group compared to the literature.