The mask and the social actors social, political, aesthetic and cultural functions of the mask
Maske ve sosyal aktörlar maskenin sosyal, siyasi, estetik ve kültürel işlevleri
- Tez No: 772060
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT DİKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Maske, Karnaval, Tiyatro, Kamusal Alan, Politika, İstisna, Mask, Carnival, Theater, Public Sphere, Politics, State of Exception
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
İnsanlık tarihinin en erken dönemlerine kadar uzanan maske, efsanevi törenler ve özel günler dışında zamanla hayatımızda kendine yer bulan bir nesnedir. İnsanlık ilkel mitik törenlerle bağını kısmen koparmış olsa da maske ilk günkü gibi hayatımızdaki yerini ve önemini koruyor. Maskeler, kimlik oluşturan nesneler olmalarının yanı sıra soyut anlamda insan kimliğinin de değişmez bir parçası olmuştur. Özellikle kamusal yaşamda karakter oluşumunda vazgeçilmez bir olgu haline gelmiştir. Ayrıca anlam üzerindeki hakimiyeti sonucunda karakterlerin silinmesi, özlerinin zedelenmesi, öznelere kurallardan kaçış alanı yaratmak gibi durumları da beraberinde getirmiştir. Maske çok boyutlu ve kapsamlı bir çalışma alanı olarak karşımıza çıkıyor. Bu çok boyutluluk ve kapsamlılık, araştırmanın sınırlamalarını karmaşıklaştırmaktadır. Bu çalışmada maskenin kullanım alanları ve farklı başlıklar altında oluşturduğu anlamlar ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışmanın amacı, yukarıda bahsettiğim farklı kullanım alanları sonucunda ortaya çıkan ortak noktaları ortaya çıkarmak ve bu ortak noktalar sonucunda maskenin aslında toplumsal gerçeklikten kaçılabilecek bir alan oluşturup oluşturmadığını anlamaya çalışmaktır. Bu çalışmada seçilen ve analiz edilen örnekler geniş tutulmuş ve maskenin aslında hayatımızın her anında yer aldığını ve sinemadan karnavala, günlük hayattan siyasete uzanan geniş bir çalışma alanında hayatımızı şekillendirdiğini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Maskenin kültürel olarak farklı kullanımları, hem konuyu bağlamından koparacağı hem de çalışmaya hizmet etmeyeceği gerekçesiyle dışlandı. Kullanılan literatür ve örneklerden dolayı Avrupa'da maske kullanımı tez evreninin belirlenmesinde etkili olmuştur. Bu tezde genel tarama yöntemi kullanılarak maske ve maske kullanımının hangi durumlarda ve ne amaçla kullanıldığını ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Seçilen örnekler, maskelerin kullanımı ve ona tarihsel ve güncel olarak yüklenen anlamların yoğunluğu ve nedenselliği açısından tercih edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The mask, which dates back to the earliest periods of human history, is an object that has found a place in our lives over time, except for mythical ceremonies and special days. Even though humanity has partially severed its ties with primitive mythical ceremonies, the mask preserves its place and importance in our lives as it was on the first day. The mask appears as a multidimensional and comprehensive field of study. This multidimensionality and comprehensiveness complicate the limitations of research. In this study, it has tried to reveal the usage areas of the mask and the meanings it creates under different topics. The aim of the study is to reveal the common points that emerge as a result of different usage areas and to try to understand whether the mask actually creates an area where one can escape from social reality as a result of these common points. The examples selected and analyzed in this study have been kept wide and aim to reveal that the mask actually takes place in every moment of our lives and shapes our lives in a wide field of study ranging from cinema to carnival, from daily life to politics. The culturally different uses of the mask were excluded on the grounds that it would both decontextualize the subject and not serve the study. Due to the literature and examples used, the use of masks in Europe and there has been effective in determining the universe of the thesis. In this thesis, it is aimed to reveal the use of mask and mask in which situations and for what purpose, by using the general scanning method. The selected examples have been preferred in terms of the use of masks and the intensity and causality of the meanings attributed to it historically and currently.