Ana dili Arapça olmayanlara Arapça öğretiminde söylem analizi yönteminden yararlanma Arapça ile Türkçe arasında karşılaştırmalı çalışma
Using the discourse analysis method in teaching Arabic to non-non-non-languages comparative study between Arabic and Turkish
- Tez No: 772143
- Danışmanlar: PROF. DR. KADİR KINAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Uygulamalı dilbilim, Söylem analizi, Dil becerileri, Anadili Arapça olmayanlara Arapça öğretimi, Applied linguistics, Discourse analysis, Language skills, Teaching Arabic to non-native speakers
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 228
Özet
Çalışmanın amacı, anadili Arapça olmayanların Arapça dil becerilerinin öğretiminde söylem analizini kullanmak; Arapça öğretiminde söylemin önemini ve rolünü izah ve Arapça-Türkçe arasındaki benzerlik ve farklılıkları tespit etmektir. Çalışma doğası, metot olarak teori ve pratiği bir araya getirmesi sebebiyle karşılaştırmalı ve tanımlayıcı analitik yöntemi kullanmayı gerektirmiştir. Söylem analizinin mahiyetini tanıma, söylemin unsurlarını ve yöntemlerini analiz etme ve bunları anadili Arapça olmayanların dil becerilerinin gelişiminde pratize etme konusunda tanımlayıcı yaklaşıma; Arapça ve Türkçe arasındaki benzerlik ve farklılıkları görmek ve bahsi geçen dil öğrencilerinin öğretiminde bunlardan yararlanmak için karşılaştırmalı yaklaşıma başvurulmuştur. Bu çalışma şu sonuçlara ulaşılmıştır: Anadili Arapça olmayanlara dil becerilerinin öğretiminde söylem analizinin kullanılması mümkündür. Bu, temel dört beceri (dinleme, konuşma, okuma ve yazma) üzerinde uygulamalı olarak yapılmıştır. Üç bilimin (Uygulamalı Dilbilim, Anadili Arapça Olmayanlara Dil Öğretimi, Karşılaştırmalı Analizi) bir araya getirilmesinin, Arapça bilmeyenlere yönelik eğitim sürecinin başarısı üzerinde büyük bir etkisi vardır. Çalışma buna binaen önemli birkaç öneride bulunmaktadır: Eğitim sürecinde genel olarak dilbilimi, özel olarak söylem analizi kullanılmalı; özellikle dilbilim ve söylem analizi kullanımına dayalı modern müfredat yazılmalı; dil öğretim sorunlarını çözmek ve kolaylaştırmak için Arapça ve Türkçe arasında karşılaştırmalı analizden yararlanılmalıdır.
Özet (Çeviri)
The Aim of the study is to use discourse analysis in the teaching of Arabic language skills of non-native Arabic; To explain the importance and role of discourse in teaching Arabic and to identify the similarities and differences between Arabic and Turkish. The nature of the study necessitated the use of comparative and descriptive analytical method because it combined theory and practice as a method. A descriptive approach to recognizing the nature of discourse analysis, analyzing the elements and methods of discourse and applying them in the development of language skills of non-native Arabic; A comparative approach has been used to see the similarities and differences between Arabic and Turkish and to benefit from them in the teaching of the aforementioned language students. This study concluded the following: It is possible to use discourse analysis in teaching language skills to non-native Arabic. This was done hands-on on the four basic skills (listening, speaking, reading and writing). The combination of three sciences (Applied Linguistics, Language Teaching to Non-Native Arabic Speakers, Comparative Analysis) has a great impact on the success of the educational process for non-Arabic speakers. The study makes several important suggestions based on this: Linguistics in general and discourse analysis in particular should be used in the educational process; in particular, modern curricula based on the use of linguistics and discourse analysis should be written; comparative analysis between Arabic and Turkish should be used to solve and facilitate language teaching problems.