Gündelik yaşam pratikleri üzerinden kadın yoksulluğu; Kayseri örneği
Women's poverty through daily life practices; case of Kayseri
- Tez No: 772147
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET BURAK KAHRAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Kadın Yoksulluğu, Toplumsal Cinsiyet, Gündelik Hayat, Poverty, Women in Poverty, Gender, Everyday Lif
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu tez çalışmasında yoksul kadınların gündelik yaşam pratiklerini anlamak amaçlanmıştır.Bu doğrultuda Kayseri ilinin Fevzi Çakmak Mahallesinde yaşayan yoksul kadınların yoksul olmasındaki nedenleri ve gündelik yaşam pratiklerinin oluşmasında yoksulluğun ne derece etkili olduğu anlaşılmaya çalışılmıştır.Bu nedenle gündelik yaşam görünümlerini derinlemesine ele almak amacıyla nitel araştırma yöntemi belirlenmiş, bu niyetle mahallede yaşayan 30 yoksul kadınla mülakatlar yapılmıştır.Görüşmeler sonucunda elde verilerde kadınların yoksul olmasına nedenlerin ve bu nedenlere bağlı olarak gündelik hayat deneyimlerinin altında yatan en önemli etkenin maddi yetersizliklerinin yanı sıra toplumsal cinsiyet eşitsizlikleri de kadınların yoksul olmasında önemli bir yer tuttuğu sonucuna ulaşılmıştır.Tez çalışması dört ana bölümden oluşmaktadır.Birinci bölümde yoksulluk kavramı ve yoksulluk türleri üzerinde durulmuştur.İkinci bölümde kadın yoksulluğu ve kadın yoksulluğunu etkileyen faktörler ele alınmıştır.Üçüncü bölümde gündelik hayat sosyoloji ve çalışmamızda bize yol açacak gündelik hayat yaklaşımları ele alınmıştır.Dördüncü bölüm, saha araştırma bulguları ayrışmış ve yoksul kadın gündelik yaşamların belirlenen temalar doğrultusunda elde edilen verilerle ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis, objective of which is to understand the daily life practices of women living experiences in poverty, engaged in uncovering both the root causes of women in poverty in Fevzi Çakmak District of Kayseri, Turkey and that the role of living experiences of poverty in their everyday life practices. In accordance with this main objective, the qualitative research method is adopted in order to provide an in-depth analysis of all aspects of their everyday life. In order to analyze the findings in accordance with the collected data of the interviews conducted with thirty (30) women experiencing poverty in the district named above, not only the concept of poverty but also the types of poverty are examined in the first chapter of the thesis. The second chapter, revealing the women in poverty and the factors leading to poverty, is followed by comparative discussion of everyday life sociology and approaches to everyday life in the third chapter. The collected data is organized in accordance with selected aspects of the everyday life of the women experiencing poverty in this last chapter of this thesis, which points out the fact that gender inequality is as important as the financial inadequacies in women in poverty.