Tek taraflı karpal tünel sendromu olgularında karpal tünel hacmi ve içindeki yapıların mr görüntülerinin kesitsel olarak incelenmesi
Sectional observation of magnetic resonance images of structures in canalis carpi on unileteral carpal tunnel syndrome events
  1. Tez No: 772146
  2. Yazar: MUHAMMET MUSTAFA GÜLAÇTI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİYAZİ ACER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: median nervus, idiopatic, canalis carpi, cross sectional area
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Karpal tünel sendromu (KTS), en sık görülen tuzak nöropatidir. Nervus medianusun (NM), transvers karpal ligament (TKL) altında kompresyonu sonucu ortaya çıkar, genellikle duyu ve motor bulgular olarak elde ağrı, uyuşma, fonksiyon ve beceri kaybı gibi şikâyetlere yol açar. KTS erkeklere göre kadınlarda daha çok görülür ve kadınlarda ise daha çok orta yaş grup da görülür. KTS tanısı klinik olarak konulup, elektrofizyolojik çalışmalar ile desteklenmektedir. KTS tedavisinde, konservatif ve cerrahi olmak üzere farklı yöntemler mevcuttur. Bu çalışmada, tek taraflı KTS'li hastalarda her iki el bileğine ait Manyetik rezonans görüntüleme (MRG) canalis carpi (CC)'den geçen yapıların yüzey alanları ve hacimlerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışma kapsamına, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon kliniğine, elinde uyuşma ve kuvvet kaybı şikâyetleri ile başvuran; hikâye, fizik muayene ve Elektromiyografi (EMG) kaydı sonucunda unilateral idopatik KTS tanısı konulmuş 16 kadın hasta dâhil edilmiştir. KSÜ Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı'nda rutin çekilen el bileği MRG görüntüleri üzerinde belirlenen referans noktalarda üzerinde Analyze12.0 programı kullanılarak CC ve NM kesit yüzey alanları ve hacmi ölçülmüştür. Ölçüm sonucu elde edilen bulgular Paired-Samples t testi ve Pearson korelasyon testi kullanılarak KTS'li ve sağlam tarafta istatiksel olarak karşılaştırıldı. Yapılan ölçümlerde KTS'li taraf CC kesit yüzey alanın en geniş olduğu referans nokta radioulnar eklem hizası; en dar olduğu referans nokta ise metacarpların proksimal ucu olduğu belirlendi. Yine KTS'li taraf NM kesit kalınlığının en geniş olduğu referans nokta os psiforme hizası; en dar olduğu referans nokta ise metacarpların proksimal ucu olduğu belirlendi. CC'nin kesit yüzey alan değerleri dört referans noktadan alındığında CC kesit yüzey alanı CC'nin başlangıç ve sonlanma noktasına doğru giderek küçüldüğü fakat KTS'li olan tarafta sağlam tarafa göre kesit yüzey alanı değerlerinin daha yüksek değer aldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Carpal tunnel syndrome (CTS) is most common entrapment neuropathy median nevre (NM), occurs as a result of commpression at transverse carpal ligament (TCL), generally give rise to symptoms such as pain, numbress and loss of function as sensory and motor skills findings . CTS is more commen in women than in man and it seen in women at the middle ages. CTS diagnosis is made by clinical and supperted with electrophyiological studies. İn this study, one sided CTS with the magnetic resonace imaging (MRI) of both wrist canalis carpi (CC) cc parients aimed to compare the surface area of said structure. The study group, Kahramanmaras Sutcu Imam University (KSU) medical Faculty of physical therapy and Rehabilitation clincs to hand numbness and loss of strength in strories presented with complaints of physical examination an electromyography (EMG) recording result in diagnosis at unilateral idopathic CTS and EMG recording results in diagnosis at CTS have been included sixteen female patients. KSU, Facutly of medicine departmant of radiology, CC using wrist shot routime Analysis program 12.0 on the frequency point determined on the MRI and median nevre (MN) cross section area and volume are measured. Measurement results of the finding of CTS using paired sample test and Pearson correlation test were compared statistically robust side. CTS sides of measurements at the widest cross- sectional area CC radioulnar joint alignment reference point, the reference point is determined to be most narrow metacarpal bone alignment proximal again, again alignment of the reference point od psiforme CTS sides. MN slice thickness is the largest: the referance point is determined to be the narrowest proximal metacarpal bone alignment. CC's cross-sectional area valves has been found that higher valves of CC sectional surface area of the CC which the beginning and towards the end point gradually regressed. But according to the intact side in the side CTS the sectional surface area values are taken from the four frequency points. Statistical comparison of the obtained data revealed that the CTS values were significantly higher than the healthy side. As a result on the CTS side, it has been found that the volume of NM and CC is larger than that of the healthy side.These results support other studies related to CTS we believe the findings will contribute to the clinical evaluation