Sağlık yönetimi öğrencilerinde kişilik özellikleri ve girişimcilik niyeti arasındaki ilişki
The relationship between the personal characteristics and entrepreneurship intention in health management students
- Tez No: 772253
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞBA ALTINTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healtcare Management
- Anahtar Kelimeler: Girişmcilik, Girşimcilik Niyeti, Öğrencilerde Girişimcilik, Eylemsel ve Davranışsal Girişimcilik, Entrepreneurship, Entrepreneurial Intention, Entrepreneurship in Students, Transactional and Behavioral Entrepreneurship
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmada sağlık yönetimi öğrencilerinde kişilik özellikleri ve girişimcilik niyeti arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu çalışma ile sağlık yönetimi öğrencilerinin kişilik özelliklerini belirleyerek bireylerin girişimcilik niyeti ile ilişkisini belirlemek ve sosyodemografik özelliklerin kişilik özelliği ve girişimcilik niyeti üzerine etkisini ortaya koymayı amaçlamıştır. Sağlık yönetimi öğrencilerinin kişilik özellikleriyle girişimcilik niyetleri arasındaki ilişki çalışması literatürde birçok çalışmada bulunmamaktadır. Hatta son yapılan çalışmaların bulgularından kaynaklı olarak artık kişilik özellikleri ve girişimcilik niyetleri ile ilgili ilişki bulunması bu çalışmayı yapmaya yol göstermiştir. Çalışmamızda ilk öncelik olarak sosyodemografik özelliklere ait tanımlayıcı bulgulara yer verilmiştir. Bu hedef doğrultusunda online anket yoluyla 179 kişilik sağlık yönetimi okuyan öğrencilere ulaşılmıştır. Anket çalışması istatistiki yöntemler ile analiz edilmiş ve elde edilen bulgular yorumlanarak değerlendirilmiştir. Sağlık yönetimi öğrencilerinin kişilik özellikleri ve girişimcilik niyetlerini ölçen bir araştırma yapılmıştır. Elde edilen veriler sonucunda girişimcilik niyetine etki eden faktörler tespit edilmiş, girişimcilik niyetine ilişkin ifadeler kapsamında hipotezler oluşturulup test edilmiş ve sonuçları değerlendirilmiştir. Genel olarak sonuca göre sağlık yönetimi öğrencilerinin dışa dönüklük, uyumluluk, deneyime açıklılık kişilik özellikleri arttıkça girişimcilik niyeti de artmakta olduğu saptanmıştır. Bu çalışma bulgularından sağlık yönetimi öğrencilerine yapılacak öneri eylemsel ve davranışsal girişimcilik niyetlerini geliştirmeli ve keşiklerini olumsuz etkileyebilecek nevrotik davranışlardan uzak kalmalıdırlar
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between personality traits and entrepreneurial intention in health management students was examined. With this study, it was aimed to determine the relationship between individuals' entrepreneurial intention by determining the personality traits of health management students and to reveal the effects of sociodemographic characteristics on personality traits and entrepreneurial intention. The relationship between the personality traits of health management students and their entrepreneurial intentions is not found in many studies in the literature. In fact, due to the findings of recent studies, the fact that there is a relationship between personality traits and entrepreneurial intentions has led to this study. In our study, descriptive findings of sociodemographic characteristics were included as a first priority. In line with this goal, 179 students studying health management were reached through an online survey. The survey study was analyzed with statistical methods and the findings were evaluated by interpreting. A study was conducted to measure the personality traits and entrepreneurial intentions of health management students. As a result of the data obtained, the factors affecting the entrepreneurial intention were determined, hypotheses were formed and tested within the scope of the expressions related to the entrepreneurial intention and the results were evaluated. In general, according to the results, it was determined that as the personality traits of extroversion, adaptability, openness to experience increase, entrepreneurial intention also increases. Suggestions to be made to health management students from the findings of this study should develop their operational and behavioral entrepreneurial intentions and stay away from neurotic behaviors that may negatively affect their anxiety.