Seramik sanat formlarında doku
Texture in artistic ceramic forms
  1. Tez No: 772293
  2. Yazar: ENES GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜJDE YÜCEL COŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Ceramic, Texture, Clay, Art, Form
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Nesnelerin ve canlıların kendine özgü, işlevsel veya görsel dokuları bulunmaktadır. Bazı dokular kendiliğinden oluşurken bazı dokular ise zaman içerisinde yaşam şartları gereği veya dışardan müdahale ile değişkenlik göstermektedir. Oluşumlarına ve duyumlarına göre iki başlıkta ele alınan doku, temel tasarım elemanlarından biri olup, görsel sanatlarda yüzeye ait önemli bir özelliği ifade etmektedir. Sanatsal seramik formlarında doku, verilmek istenen mesajın aktarılmasına yardımcı olmakta ve anlamın güçlendirilmesine katkı sağlamaktadır. Kilin plastikliği, seramik yüzeylerde sanatçının tasarımını biçimsel yönden şekillendirmesinde olduğu gibi, dokular ile yaratacağı etkilerin çeşitliliğinde de büyük öneme sahiptir. Çalışma kapsamında farklı çamur türleriyle, sırlı ve sırsız pişirimler yapılarak seramik sanat formlarında doku çeşitlerinin kullanıldığı uygulamalar ortaya konmuştur.“Sanatsal Seramik Formlarda Doku”başlıklı bu çalışma ile seramik formlarda dokunun hangi şekillendirme, sırlama ve pişirim yöntemleri kullanılarak elde edildiği hakkında bilgi vermek, seramik sanatçılarının dokudan ne şekilde faydalandıklarını örneklerle göstererek literatüre katkı sağlamak hedeflenmiştir. Anahtar kelime: Seramik, Doku, Kil, Sanat, Form
Özet (Çeviri)
Objects and creatures have unique functional or tactile real and illusory textures. While some textures are formed spontaneously, some textures change over time due to living conditions or external intervention. The texture is typically based on two aspects according to its formations and sensations, and it is one of the essential design elements and expresses an important feature of the surface in visual arts. In artistic ceramic forms, texture helps convey the message and contributes to strengthening the meaning. The plasticity of clay is of great importance in the variety of effects it will create with textures and in shaping the artist's design on ceramic surfaces in terms of form. The study revealed applications in which texture types are used in ceramic art forms by making glazed and unglazed firings with different types of clay. The study“Texture in Artistic Ceramic Forms”aims to provide information about the shaping, glazing and firing methods used to obtain texture in ceramic forms and to contribute to the literature by showing examples of how ceramic artists benefit from texture.